fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPenzije povećane 2,13 odsto i utvrđena najniža od 150 EUR

Penzije povećane 2,13 odsto i utvrđena najniža od 150 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Upravni odbor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) donio je danas set odluka o usklađivanju penzija i novčanih naknada od 1. januara, utvrdivši povećanje od 2,13 odsto i najnižu penziju u iznosu od 150,21 EUR.

Upravni odbor je na osnovu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju donio četiri odluke i to o usklađivanju vrijednosti penzije za jedan lični bod, penzija i novčanih naknada, osnova za određivanje novčane naknade za tjelesno oštećenje i nominalnog iznosa najniže penzije, sve od 1. januara ove godine.

“Kako je navedenim Zakonom propisano da se usklađivanje penzija i vrijednosti penzije za jedan lični bod vrši po takozvanoj rotirajućoj formuli, sa 75 odsto parametra (potrošačkih cijena ili zarada) koji je veći i 25 odsto parametra (potrošačkih cijena ili zarada) koji je manji, na osnovu zvaničnih podataka koje je objavio Monstat utvrđeni su vrijednost najniže penzije od 150,21 EUR i usklađivanje penzija i novčanih naknada od 2,13 odsto”, saopšteno je iz Fonda.

Uvećane penzije i naknade biće isplaćene sa januarskom penzijom, u ovom mjesecu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije