fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte blizu 79 USD

Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte blizu 79 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu 79 USD, podržane snažnim padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i obustavom izvoza iz iračkog Kurdistana, koji su zasjenili tek blago smanjeno snabdjevanje iz Rusije.

Na londonskom tržištu je cijena barela nakon podne bila viša 49 centi nego na zatvaranju trgovine u srijedu i iznosila je 78,77 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 73,55 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se fokusirali na izvještaj američke vlade koji je pokazao pad zaliha nafte u prošloj sedmici čak 7,5 miliona barela, na najniži nivo u dvije godine, signalizirajući snažnu potražnju.

Analitičari su očekivali da će podaci pokazati blagi rast zaliha.

Podršku cijenama pruža ove sedmice i obustava izvoza iz iračkog Kurdistana. Proizvođači su zatvorili ili smanjili proizvodnju na nekoliko naftnih polja zbog zatvaranja naftovoda do turske luke Ceyhan, a saopštenja kompanija signaliziraju da će na tržište stizati još manje barela.

Izvoz oko 450 hiljada barela dnevno iz iračkog Kurdistana preko Turske obustavljen je prošli vikend nakon što je Irak u arbitražnom sporu potvrdio pravo za izdavanje dozvole za izvoz.

Međutim, podrška cijenama zbog zapleta oko izvoza mogla bi vrlo brzo okopniti, komentarisali su u četvrtak analitičari Citija.

“Promjene u unutrašnjoj politici Iraka mogle bi vrlo brzo dovesti do trajnog političkog rješenja”, nagađaju u američkoj investicionoj banci, procjenjujući da bi isporuke kroz cjevovod mogle porasti oko 200 hiljada barela dnevno.

Američke zalihe i peripetije s izvozom iz iračkog Kurdistana nadjačali su blaži pad ruske proizvodnje u prve tri sedmice marta nego što se očekivalo, prema tvrdnjama upućenih izvora koji navode da se smanjila 300 hiljada barela dnevno, a ne 500 hiljada kao što se najavljivalo.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu cijena barela korpe nafte njenih članica bila gotovo nepromijenjena i iznosila je 77,72 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije