fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena nafte

Pad cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u četvrtak su se na međunarodnim tržištima zadržale iznad 70 USD pod pritiskom strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, dok su investitori gotovo zanemarili neočekivano smanjenje američkih zaliha sirove nafte.

Barel nafte na londonskom tržištu se prodavao po cijeni od 70,01 USD, 36 centi nižoj u poređenju sa zatvaranjem, dok je na američkom pojeftinio 48 centi na 61,64 USD, prenosi SEEbiz.

Pojačane tenzije između dvije najveće ekonomske sile u svijetu narušile su šanse za rast globalne ekonomije i mogu naštetiti naftnoj potražnji. U takvom su okruženju pod većim pritiskom bile dionice na globalnim tržištima.

“Cijene nafte prate pad cijena dionica, ali fundamenti ostaju snažni što se nafte tiče. Problemi na strani ponude veći su od zabrinutosti za rast potražnje”, konstatovao je Bjarne Schieldrop, glavni analitičar za robno tržište u švedskoj banci SEB.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da je Kina prekršila dogovor u trgovinskim razgovorima s Vašingtonom i da će se suočiti s visokim carinama ako sporazum ne bude postignut.

Više carine na robni uvoz iz Kine trebalo bi da stupe na snagu u petak, za vrijeme posjete potpredsjednika kineske Vlade, Liua Hea, Vasšingtonu.

“Cijene nafte su se ponovo našle pod pritiskom, jer su splasnule nade o postizanju američko-kineskog trgovinskog sporazuma”, napisali su u bilješci analitičari u banci ING.

Od početka godine cijene nafte porasle su na londonskom i američkom tržištu više od 30 odsto. Isporuke nafte smanjene su zbog američkih carina na uvoz nafte iz Irana i Venecuela, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Veći pad cijene spriječile su vijesti iz Kine o rekordnom uvozu nafte u aprilu, prema podacima kineske carinske uprave, i to uprkos prekidu rada rafinerija zbog redovnog održavanja i slaboj domaćoj potražnji za gorivom, s obzirom da državne rafinerije gomilaju zalihe iranske nafte.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,88 USD, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Najčitanije

policija, Podgorica

UP: Tužilac upoznat sa incidentima na stadionu pod Goricom

Podgorica, (MINA) - Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Podgorica preduzimaju mjere u cilju utvrđivanja incidenata...