fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad cijena dionica na Wall Streetu

Pad cijena dionica na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA- BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer se nastavljaju napadi Rusije na Ukrajinu i jer u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jačaju inflacioni pritisci, što bi moglo navesti centralnu banku na agresivno povećanje kamata.

Dow Jones oslabio je 550 bodova ili 1,56 odsto, na 34.678 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,57 odsto, na 4.530 poena, a Nasdaq indeks 1,54 odsto, na 14.220 bodova, prenosi SEEbiz.

Početkom sedmice ti indeksi su snažno porasli, zahvaljujući optimizmu ulagača nakon vijesti da je u mirovnim pregovorima Rusija obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a Ukrajina predložila neutralni status.

Međutim, rat u Ukrajini se nastavlja, a ulagače je uznemirila i prijetnja ruskog predsjednika Vladimira Putina da će prekinuti isporuke gasa evropskim zemljama, ako ih neće plaćati u rubljama.

Bijela kuća uvela je nove sankcije Rusiji i najavila dosad najveću prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi spriječila daljnji rast cijene nafte.

Snažan rast cijena nafte, ali i drugih sirovina od početka rata u Ukrajini podržava jačanje inflacionih pritisaka.

I u četvrtak objavljeni podaci potvrdili su da se u SAD-u inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina.

Prema indeksu cijena proizvoda za ličnu potrošnju, inflacija, bez cijena hrane i energije, dostigla je u februaru 5,4 odsto na godišnjem nivou, a sa cijenama energije i hrane 6,4 odsto.

Kako bi suzbila inflaciju, nedavno su Federalne rezerve (Fed) povećale ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju mogla bi ih povećati daljih 0,5 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo.

Uprkos padu posljednja dva dana, najvažniji indeksi na Wall Streetu skočili su u martu više od četiri odsto.

Međutim, u cijelom prvom tromjesečju zabilježili su najveći kvartalni pad od prvog tromjesečja 2020. godine, kada je tržišta uzdrmalo izbijanje koronakrize.

Tako je u proteklom kvartalu Dow Jones pao 4,6 odsto, S&P 500 4,9, a Nasdaq indeks čak deet odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,83 odsto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,31 odsto, na 14.414 bodova, a pariski CAC 1,21 odsto, na 6.659 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije