fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPad berzanskih indeksa

Pad berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak berzanski indeksi pali, nakon prošlosedmičnog rasta, jer na tržištu vlada nesigurnost uoči izvještaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 164 boda ili 0,52 odsto, na 31.173 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,15 odsto, na 3.854 poena, a Nasdaq indeks 2,26 odsto, na 11.372 boda, prenosi SEEbiz.

Nakon rasta prošle sedmice, indeksi su izgubili dio tih dobitaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave izvještaja o potrošačkim cijenama u SAD-u, koje bi moglo znatno uticati na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u junu inflacija dodatno ubrzala s 8,6 odsto, koliko je iznosila u maju, na 8,8 odsto na godišnjem nivou.

Bio bi to novi najviši nivo inflacije u više od 40 godina, što je najviše posljedica rasta cijena energenata i poremećaja u nabavnim lancima.

„Tržište se pozicionira za izvještaj o inflaciji. Nadamo se usporavanju, što bi moglo navesti američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) na ublažavanje tempa zaoštravanja monetarne politike. S druge strane, puno je razloga da se očekuje zadržavanje inflacije na visokim nivoima i da će Fed i dalje biti agresivan”, kazao je strateg u firmi U.S. Bank Wealth Management, Rob Haworth.

U nastojanju da suzbije inflaciju, Fed je povećala u junu ključne kamatne stope 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će to učiniti i u julu.

Zbog toga rast ekonomije usporava, a pitanje je samo hoće li Fed uspjeti ‘mekano’ prizemljiti ekonomiju ili je gurnuti u recesiju.

Ulagači su oprezni i zbog toga što ove sedmice počinje sezona objava kvartalnih finansijskih izvještaja kompanija.

U četvrtak i petak rezultate ostvarene u drugom tromjesečju objaviće velike američke banke, a prije toga nekoliko kompanija, kao što su PepsiCo i Delta Air Line.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa ostvarile rast zarada 5,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio znatno manji rast nego u prethodnim tromjesečjima.

Osim rezultata, ulagači će pažljivo analizirati i poruke kompanija o daljnjim očekivanjima, s obzirom na rast kamatnih stopa, visoku inflaciju, usporavanje rasta privrede i poremećaje u nabavnim lancima.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica pale. Frankfurtski DAX indeks skliznuo je 1,4 odsto, na 12.832 boda, a pariski CAC 0,61 odsto, na 5.996 bodova. Londonski FTSE stagnirao je na 7.196 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije