fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOve godine u planu realizacija projekta Solari 5000+

Ove godine u planu realizacija projekta Solari 5000+

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – U sklopu projekta Solari 3000+ i 500+ odrađeno je preko 29,3 megavata (MW), od ukupnih 30 MW, solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i preduzeća, saopštili su iz EPCG Solar-gradnje i najavili da se ove godine planira sprovođenje projekta 5000+.

Iz kompanije su, kada je riječ o Solari 3000+ i 500+, kazali da očekuju da se projekat završi brzo i da će to zavisiti od vremenskih uslova, jer je posao montiranja na visini osjetljiv i zahtijevaju se povoljni uslovi za mogućnost montiranja solarnih panela.

„Ovo je projekat vrijedan 30 miliona EUR i realizovan je u saradnji sa Eko-fondom, čime je korisnicima omogućen popust od 20 odsto na cijenu solarne elektrane. Očekivana proizvodnja ovog projekta je oko 44 gigavat sati (GWh) na godišnjem nivou“, rekli su iz EPCG Solar-gradnje agenciji Mina-business.

Kada je riječ o projektu Solari 5000+, poziv je, kako su objasnili, završen u martu prošle godine, a početak realizacije počeće odmah po završetku prethodnog projekta.

„Moramo navesti da se sama dinamika radova na početku projekta usporila zahtjevnim zakonskim obavezama koje su podrazumijevale obilnu dokumentaciju i za najmanji fotonaponski sistem, tako da je suštinski realizacija počela od septembra prošle godine, kada su te administrativne smetnje otklonjene“, naveli su iz kompanije.

Kako su saopštili, projekat 5000+ planiraju da sprovedu tokom ove godine.

„Već sada imamo dovoljno iskustva i elana da projekat sprovedemo na najbolji mogući način, a nakon reorganizacije preduzeća smatramo da ćemo biti još efektniji na terenu. Nećemo stati dok svi objekti u Crnoj Gori, koji imaju uslova, ne postave solarne elektrane na svojim krovovima, jer želimo da mijenjamo Crnu Goru nabolje – a ova energetska tranzicija, koju je pokrenula EPCG, dokazuje da to i možemo“, dodali su iz preduzeća.

Cilj projekta Solari je da se kroz ugradnju fotonaponskih sistema kod domaćinstava i preduzeća smanje mjesečni izdaci za električnu energiju, da se korisnicima omogući energetska nezavisnost, emisija ugljen – dioksida svede na najmanju moguću mjeru i očuva životna sredina.

„Projekat Solari 3000+ i 500+ podrazumijeva postavljanje solarnih panela na krovove tri hiljade individualnih objekata za stanovanje i 500 poslovnih objekata i javnih ustanova, kroz finansiranje i subvencionisanje korisnika za kupovinu i ugradnju fotonaponskih sistema snage do deset kilovata (kW) za individualne stambene objekte, odnosno do 999 kW za pravna i fizička lica, vlasnike poslovnih objekata“, kazali su iz EPCG Solar-gradnje.

Кorisnik ima mogućnost da solarnu elektranu otplati u jednakim mjesečnim iznosima u visini svog prosječnog mjesečnog računa za utrošenu električnu energiju.

Period otplate investicije za korisnika je do deset godina, u zavisnosti od iznosa i snage pripadajućeg ugrađenog sistema.

„Povoljnosti za korisnike projekata Solari su što učešćem u projektu dobijaju status kupca – proizvođača, koji potrebe za energijom podmiruje iz sopstvenog izvora, a kojem je omogućeno da eventualni višak električne energije distribuira u mrežu, odnosno da je prodaje snabdjevaču po cijeni utvrđenoj ugovorom o snabdijevanju, ili da preuzme nedostajuću energiju iz mreže, ukoliko nije proizveo dovoljno energije“, objasnili su iz preduzeća.

Samostalna proizvodnja električne energije dugoročno znatno umanjuje račun za struju, a dodijeljena sredstva vraćaju u mjesečnim iznosima približno jednakim iznosu njihovog prosječnog računa za struju prije ugradnje fotonaponskog sistema, i to na period od pet do deset godina, u zavisnosti od vrijednosti investicije.

„Povoljnost je takođe što je obezbijeđeno 20 odsto popusta na cijenu solarne elektrane i korisnici imaju tehničku i logističku podršku zaposlenih u EPCG, kako u izgradnji tako i u prikupljanju neophodne dokumentacije i saglasnosti“, saopštili su iz preduzeća.

Sve ovo, kako su zaključili, korisnicima daje priliku da koriste obnovljivi izvor energije koji ne šteti prirodi, a svojoj porodici obezbjeđuju zdravije životno okruženje i uštedu za račune za struju, jer nakon otplate elektrane solarne elektrane za njih električna energija postaje besplatna ili skoro besplatna.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Podgorica, kisa 2

Vremenska prognoza: Danas kiša, temperatura do 24 stepena

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori danas će biti promjenljivo oblačno i nestabilno, povremeno...

Real na fajnl-foru