fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtvoren program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji

Otvoren program za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za inovacije Crne Gore raspisao je javni poziv za učešće u Programu za podsticanje inovacija u funkciji energetske efikasnosti u industriji.

Iz Fonda su objasnili da je program nastao kao rezultat saradnje ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja, kao i kapitalnih investicija i Fonda za inovacije Crne Gore.

„Realizacija ovog pilot programa finansira se iz nacionalnog budžeta Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma u iznosu od milion EUR“, navodi se u saopštenju.

Kako osnovna djelatnost Fonda obuhvata sprovođenje inovacione politike kroz obezbjeđivanje i usmjeravanje finansijskih sredstava iz nacionalnih, međunarodnih i drugih izvora ka razvoju inovacija u Crnoj Gori, a prepoznat je i kao implementaciono tijelo za Strategiju pametne specijalizacije, Fond će implementirati ovaj program.

Javni poziv je otvoren do 31. oktobra u 15 sati, a neophodna dokumentacija za prijavu objavljena je na sajtu Fonda za inovacije Crne Gore (www.fondzainovacije.me).

Glavni cilj ovog programa je povećanje energetske efikasnosti i/ili povećana upotreba dostupnih obnovljivih izvora energije od mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) u prerađivačkoj industriji uvođenjem inovativnih tehnologija.

Projekat mora uključivati realizaciju aktivnosti iz sve tri navedene komponente odnosno nabavku i ugradnju opreme kojom se doprinosi unapređenju energetske efikasnosti i/ili korišćenju obnovljivih/čistih izvora energije, implementaciju pametnih/digitalnih rješenja sa ciljem efikasnijeg korišćenja energije kroz unaprijeđeno upravljanje radom mašina u procesu proizvodnje i tehničkih sistema i odgovarajuće jačanje kapaciteta stručnih lica u dijelu upravljanja energijom i optimizacijom potrošnje energije i/ili uvođenje standarda za upravljanje energijom EN ISO 50001.

foto: Fond za inovacije

„Pravo učešća u programu imaju mikro, mala i srednja preduzeća čija je pretežna djelatnost registrovana u sektoru prerađivačke industrije u Centralnom registru privrednih subjekata, najkasnije do 31. decembra 2021. godine i koji ispunjavaju sve uslove propisane javnim pozivom“, navodi se u saopštenju.

Iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom podnosiocu prijave i projektu iznosi od 80 hiljada do 200 hiljada EUR. Maksimalan intenzitet pomoći male vrijednosti koja se dodjeljuje u okviru ovog javnog poziva je do 80 odsto prihvatljivih troškova.

Detaljne informacije o pozivu mogu se pronaći na sajtu Fonda (www.fondzainovacije.me), a postupak prijavljivanja je jednostavan i odvija se elektronskim putem. Info dan će biti održan u Podgorici u Privrednoj komori, 2. oktobra u 11 sati, a moguće ga je pratiti i putem Zoom-a.

Izvršna direktorica Fonda, Bojana Femić Radosavović, saopštila je da je ovo prvi program koji je nastao u saradnji ministarstava ekonomskog razvoja i turizma, nauke i tehnološkog razvoja i kapitalnih investicija i Fonda za inovacije.

„Sigurni smo da će služiti kao primjer dobre prakse kako se mogu sredstva opredijeljena za podsticanje inovacija u različitim oblastima Strategije pametne specijalizacije usmjeriti iz budžeta nadležnih ministarstava ka Fondu kao instituciji specijalizovanoj za implementaciju ovakvih programa kako bi se pružila kvalitetna i ciljana podrška crnogorskim preduzećima”, rekla je Femić Radosavović.

Ona je kazala da su zajednički razvili izuzetno kvalitetan program podrške.

“Zato pozivamo sve zainteresovane da potraže više informacija na našem sajtu i prijave se za ovaj program“, dodala je Femić Radosavović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, Podgorica

Procesuirana 33 učesnika incidenata na fudbalskim utakmicama

Podgorica, (MINA) – Policijski službenici identifikovali su i procesuirali 33 učesnika u incidentima tokom...