fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOtkupna cijena mlijeka 70 centi ili protesti

Otkupna cijena mlijeka 70 centi ili protesti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Savezu stočara traže da prosječna otkupna cijena mlijeka bude 70 centi, a ukoliko ne dođe do dogovora najavljuju obustave isporuka, ulične proteste i zatvaranje farmi.

Predstavnici Saveza stočara u petak su se sastali sa otkupljivačima i prerađivačima, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Neophodno je da otkupna cijena bude na nivou cijene koncentrovane hrane, plus pripadajuće premije, ili kumulativno 70 centi”, kazao je Pobjedi predstavnik Saveza stočara, Budimir Mugoša.

Prema njegovim riječima, stočari smatraju da su ovo realni zahtjevi, a poskupljenje manje nego kod drugih poljoprivrednih proizvoda.

“Ukoliko ne dođe do dogovora imamo nekoliko mogućnosti – obustavu isporuke mlijeka, ulične proteste, zatvaranje farmi. Koji je od scenarija najrealniji bliže ćemo znati nakon sastanka u ponedjeljak “, rekao je Mugoša.

Iz Udruženja stočara navode i da je pet miliona EUR dodatno opredijeljenih poljoprivredi moglo biti bolje upotrijebljeno, ali niko nije konsultovao stočare.

“Stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) trebalo je smanjiti sa 21 na sedam odsto na sve poljoprivredne proizvode, kao i da Ministarstvo ograniči maloprodajne marže na 17 odsto”, rekao je Mugoša i dodao da bi na taj način teret krize bio ravnomjernije raspoređen.

On je naveo da su mljekare zauzele tvrd stav da ne mogu podići otkupnu cijenu ni za cent, dok su proizvođači istakli da po aktuelnim cijenama svakog dana idu u minus.

Predstavnici Ministarstva su istakli da su oni iscrpili skoro sve mogućnosti, ali su ostavili nadu da se još može nešto uraditi, pa su predložili formiranje sedmočlane radne grupe u kojoj će biti predstavnici mljekara, stočara, Ministarstva i Uprave za bezbjednost hrane.

U Savezu stočara očekuju i predstavnike ministarstava finansija i ekonomskog razvoja.

Ta radna grupa će u ponedjeljak pokušati da približi stavove i predloži rješenje.

Na sastanku u petak na Biotehničkom fakultetu prisustvovali su direktor Direktorata za poljoprivredu Miroslav Cimbaljević sa saradnicima, direktori najvećih mljekara i sirara i najveći proizvođača mlijeka iz Nikšića, Danilovgrada, Podgorice i sa sjevera Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...