fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOštar pad dionica

Oštar pad dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, izgubivši sve dobitke od prethodnog dana, jer ulagači nijesu sigurni koliko će američka cetralna banka, Federalne rezerve (Fed) još morati povećati kamatne stope kako bi suzbio inflaciju.

Dow Jones skliznuo je 1.063 boda ili 3,12 odsto, na 32.997 bodova, dok je S&P 500 potonuo 3,56 odsto, na 4.146 poena, a Nasdaq indeks 4,99 odsto, na 12.317 bodova, prenosi SEEbiz.

Pad Dow Jonesa više od 1.000 bodova njegov je najveći dnevni gubitak još od oktobra 2020. godine. Nasdaq je zabilježio najveći dnevni postotni pad od juna 2020. i završio na najnižem nivou od kraja te godine.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a samo je 19 dionica iz sastava tog indeksa zabilježilo rast.

Tako su berzanski indeksi izgubili sve dobitke od srijede, kada su snažno porasli jer su, činilo se, uklonjene neke neizvjesnosti s tržišta, nakon što je Fed povećala kamatne stope 0,5 postotnih bodova, u skladu s očekivanjima.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je u srijedu da će se i na narednim sjednicama razmatrati povećanje kamata 0,5 postotnih bodova kako bi se suzbila inflacija, koja se kreće na najvišim nivoima u 40 godina, ali da se povećanje od 0,75 postotnih bodova ne razmatra.

On je kazao i da je američka ekonomija dovoljno snažna da bi izdržala strožu monetarnu politiku te da očekuje ‘mekano ili mekanije’ prizemljenje ekonomije.

I dok se u srijedu činilo da su njegove poruke pale na plodno tlo, pa su cijene dionica snažno porasle, u četvrtak je uslijedila oštra korekcija u kojoj su berzanski indeksi izgubili sve te dobitke, pa i više.

Suosnivač Carlyle Group, David Rubenstein, kazao je da su se ulagači ‘vratili u realnost’ u vezi prepreka na tržištu i u ekonomiji, uključujući rat u Ukrajini i visoku inflaciju.

„Mi očekujemo povećanje kamata za po 0,5 postotnih bodova i na naredne dvije sjednice Feda. Smatram da zaoštravanje monetarne politike neće biti toliko da bi usporilo rast ekonomije, ali i dalje nam predstoje ekonomski izazovi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, kazao je Rubenstein.

Ulagače, naime, zabrinjavaju monetarna politika Feda, miješani poslovni rezultati tehnoloških divova, rat u Ukrajini, usporavanje kineske ekonomije zbog novog talasa širenja koronavirusa i usporavanje rasta američke ekonomije, koje je u prvom tromjesečju neočekivano palo na kvartalnom nivou.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 odsto, na 7.503 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,49 odsto, na 13.902 poena, a pariski CAC 0,43 odsto, na 6.368 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije