fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOrhis dobio podršku EU programa za inovacije

Orhis dobio podršku EU programa za inovacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Drugoplasirani tim Orhis prve Startup akademije Elektrotehničkog fakulteta dobio je podršku programa Evropske unije (EU) za inovacije.

EPoC WB projekat je osmišljen tako da nudi podršku perspektivnim, na tehnologiji zasnovanim, projektima sa Zapadnog Balkana, koji se nalaze u fazi dokazivanja koncepta /Proof of Concept Stage/.

EU4Tech nudi pomoć stručnjaka i mentora koji će odabranim timovima pomoći da potvrde i zaštitite svoju tehnologiju, razviju održivi poslovni model i da svoj projekat približe tržištu.

Iz PR Službe Univerziteta saopšteno je da je Orhis automatizovana pametna saksija koja pruža kvalitetniji, lakši i zanimljiviji uzgoj biljke.

Orhis će korisnicima pružiti znanje i pomoć koja im je neophodna oko uzgoja biljke, dok će monitoring biti obavljen preko prateće aplikacije.

Članovi tima Orhis su sa Elektrotehničkog fakulteta – Luka Manojlović, Vladimir Đurišić, Boris Jovanović, Miloš Jelovac, sa Prirodno-matematičkog fakulteta Ognjen Šubarić i sa Biotehničkog fakulteta Aleksandra Savić, koja je diplomirala.

Kako studenti nijesu imali pravo samostalne prijave na ovaj poziv, Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore im je pružio podršku kroz preuzimanje uloge nosioca projekta.

Orhis je osvojio drugu nagradu na prvoj Startup akademiji Elektrotehničkog fakulteta, koja je bila osmišljena tako da se kroz višemjesečno mentorstvo mahom bivših studenata Elektrotehničkog fakulteta, dokazanih profesionalaca u struci, studenti usmjere ka inovativnom razmišljanju, razradi i kvalitetnoj prezentaciji inovativnih ideja, te komercijalizaciji istih. Mentor tima Orhis je bio Đuro Stojanović.

“EU4Tech PoC je program u okviru EU koji podržava inovativne ideje, njihov rast i razvoj. Sam program počinje u septembru i trajaće do kraja godine. Tim eksperata će biti zadužen za rad sa ekipama. Ono što je zanimljivo je da mentori dolaze iz čitave Evrope, a samim tim biće nam omogućeno da se susretnemo sa jedinstvenim načinom razmišljanja i iskustvom”, rekli su članovi tima Orhis.

Konkurencija je, kako su kazali, bila izuzetno jaka zbog toga što se taj program održava na nivou Zapadnog Balkana. O veličini izazova govori to da je podržano samo 29 timova, svega dva iz Crne Gore.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta, Saša Mujović, rekao je da je to sjajan rezultat, da su ponosni na studente i da je to potvrda da je Startup akademija bio, bez pretjerivanja, evropski vrijedan događaj organizovan na Elektrotehničkom fakultetu. Dodatno raduje saradnja i udruživanje snaga studenata sa različitih smjerova i različitih fakulteta.

Tim Orhis je učesnik i Boostmeup programa.

Najčitanije