fbpx
NaslovnicaGlavna vijestOrao ostao u logou nove avio-kompanije

Orao ostao u logou nove avio-kompanije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Orao je ostao dio idejnog rješenja logoa nove nacionalne avio-kompanije, ToMontenegro i njime su, kako je saopšteno, sačuvane tekovine prethodnog državnog avio-prevoznika Montengro Airlinesa (MA).

Izvršni direktor kompanije ToMontenegro, Predrag Todorović, kazao je da je na konkurs stiglo 109 idejnih rješenja iz Crne Gore i inostranstva.

foto: Vlada CG

„Komisija je radila dosta kvalitetno kako bi ih evaluirala i obavila procese selekcije i predselekcije. Zahvalio bih žiriju koji je odradio fenomenalan posao“, rekao je Todorović na konferenciji povodom predstavljanja novog logoa kompanije.

On je naveo da je bilo puno ideja za rješenje problema novog vizuelnog identiteta, kao i da su svi imali drugačija mišljenja, ali i zajednički cilj kako doći do najboljeg.

„Komisija je zaključila da bi komercijalno ime trebalo da bude Air Montenegro, jer je to spoj avio-kompanije i imena države, kao i da smo imali mogućnost da pokušamo da sačuvamo nešto od postojećeg logoa MA. A to radimo i generalno kao kompanija“, rekao je Todorović.

On je naveo da su pokušali da naprave njegovu restilizaciju, a sa pravne strane provjerili su da logo nije zaštićen.

„Zahvalio bih porodici autora izvornog znaka sa kojima smo stupili u kontakt“, dodao je Todorović.

Član žirija i dekan Fakulteta vizuelnih umjetnosti, Nikola Latković, kazao je da je zadatak konkursa bio da se sačuva tekovina MA, koja traje od 1995. godine, što nije malo za crnogorske prilike.

„Sve je počelo 1995. godine kada je državna avio-kompanija dobila svoj znak na najbolji način, a to je konkurs. Ovaj konkurs je trebalo da posluži za povratak povjerenja u konkurs“, rekao je Latković.

Konkurs se sastojao od dva kola, u kojima se razmatralo 109 rješenja.

„Od 109 rješenje u prvom češljanju dokumentacije izdvojili smo njih 25, koja su zasluživala detaljnu ocjenu. U drugom kolu kandidovano je smo pet rješenja“, objasnio je Latković.

On je naveo da se radi o jednoj diskretnijoj restilizaciji ranijeg znaka.

„Dobili smo grafičke module koji se kvalitetno kombinuju i time stvaraju dobar vizuelni osnov za građanje brenda. To je znak koji sam sebe brani i pred zvučnom i laičkom javnošću“, rekao je Latković.

On je kazao da je nagradni fond iznosio 20 hiljada EUR, od čega je za prvu nagradu opredijeljeno 16 hiljada, za drugu 2,5 hiljade EUR, a za treću, koja je podijeljena na dva dobitnika, 1,5 hiljada.

Pobjednik autorskog rješenja, Maksim Arbuzov iz Rusije, kazao je da se to rješenje naslanja na prethodni logotip.

„To je dio tekovine vaše zemlje i smatrao sam da treba da to sačuvam i da ga nadogradim da bude isti, ali sa novim dodirom. Puno sam proputovao po Crnoj Gori, što mi je pružilo mogućnost da je upoznam i kreiralo određena osjećanja“, rekao je Arbuzov.

On je naveo da je tekovina MA bio simbol orla, koji je veličanstvena ptica.

„Odlučio sam da ga zadržim i nadogradim novim idejama koje će biti dio logotipa“, dodao je Arbuzov.

On je kazao da su prethodni logo karakterisali oštri uglovi koji su kreirali određenu emociju.

“Novi logo se sastoji iz dva dijela. Tu se nalazi orao u letu, ali i simbolika planina iznad kojih on leti”, objasnio je Arbuzov.

On je naveo da je, kada je u pitanju tekstualni dio logoa, jedan od izazova bilo to što je naziv dugačak.

„Odlučio sam da je, budući da je to turistički brend, dobro da naziv Crne Gore bude u dva reda i da se to može uklopiti sa simbolom. Takođe, ima i kraća verzija Air MNE“, objasnio je Arbuzov.

Druga nagrada je dodijeljena Nikoli Badi Radonjiću iz Podgorice, dok su treću podijelili Andrej Šeter i Petar Ćalov.

Todorović je, na pitanje novinara o pregovorima sa stečajnom upravom MA o poslovno-tehničkoj saradnji i pripremama za prvi let Air Montenegra, kazao da pripreme teku po planu i da je sve pod kontrolom.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...