fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOpština Kotori i dalje bez budžeta

Opština Kotori i dalje bez budžeta

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Opština Kotor ni danas, posljednjeg dana isteka roka za donošenje budžeta, nije usvojila krovni dokument za funkcionisanje lokalne uprave.

Sjednica kotorske Skupštine nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Od ukupnio 33 odbornika sjednici Skupštine Opštine (SO) Kotor je prisustvovalo 11 odbornika iz redova vladajuće koalicije Demokrata, Demokratskog fronta, Građanskog pokreta URA i tri iz nekadašnje Socijalističke narodne partije (SNP), prenosi Skala radio.

Predsjednica SO Kotor, Dragica Perović, kazala je da je zasjedanje u nedjelju, što do sada u istoriji kotorskog parlamentarizma nije bio slučaj, isključivo zbog toga što su odbornici do danas bili u obavezi da donesu budžet Opštine.

“Zato sam obavila javnu prozivku jer mi danas nijesmo ovdje inkognito i mimo znanja svih ostalih odbornika, već smo se dogovorili na kolegijumu da danas radimo i obavimo vrlo ozbiljan dio posla”, poručila je Perović.

Potpredsjednica Opštine Kotor, Ljiljana Moškov, je za Skala radio podsjetila da je današnja sjednica započeta još u martu prošle godine.

“Nažalost, ni do danas kotorska Opština nema budžet”, kazala je Moškov i dodala da ne zna šta dalje, poslije ovakve situacije, može da se dešava.

Moškov smatra da je sjednica danas svakako trebalo da se održi.

“Odbornici koji danas nijesu došli da drže kvorum, mogli su, ako se slažu sa predlogom budžeta, da jednostavno ne podignu ruku za njegovo usvajanje. Ovako smo dovedeni u situaciju da niko od sjutra ne zna šta dalje”, rekla je Moškov.

Prema riječima predsjednika kotorske Opštine, Vladimira Jokića, neusvajanje budžeta neće uticati na funkcionisanje grada.

“U konsultaciji sa pravnim službama pronaći ćemo način da grad nastavi da funkcioniše, jer modaliteti za to svakako postoje. Kao predsjednik Opštine i kao neko ko rukovodi izvršnom vlašću ovog grada mogu da obećam da će finansiranje funkcionisati”, rekao je Jokić, prenosi Radio Kotor.

Nedolazak na skupštinsko zasijedanje gradske opozicije je, kako navodi, očekivano i nije iznenađujuće.

On je izostanak odbornika Socijaldemokratske partije (SDP), ocijenio je “kao opstruiranje i licemjerstvo”.

Iz Kluba odbornika SDP-a u Skupštini Opštine Kotor su saopštili da se nastavlja pravno-političko divljanje u opštini Kotor od dvojca koji čine Jokić i odbornica SNP-a Snežana Jonica.

“Kotor treba koncesiju za luku, ali ne na štetu Kotorana i UNESCO-a. Ne pitajući nikoga u Kotoru, gazeći i ustavna i zakonska prava Skupštine Opštine Kotor, dvojac Jonica-Jokić je sklopio štetan ugovor po građane Kotora sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem”, navodi se u saopštenju.

Iz SDP-a su kazali da su Jonica i Jokić zajedno krenuli u zatrpavanje mora pred Kotorom, dogradnjom operativne obale luke, kako bi se zaliv, pod zaštitom UNESCO-a, zatrpao dovođenjem mega kruzera.

Jokić je, kako tvrde, sam, u ime svih građana odlučio da Luka Kotor potroši preko pet miliona EUR, “a da nije ni papir sastavio o tome”.

“Iako je zloupotrebom funkcije sam glasao, sada, protivno Zakonu o lokalnoj samoupravi, ne saziva Skupštinu na kojoj bi po zakonu to njegovo političko-pravno divljanje moralo biti raspravljeno. Ta sjednica je morala biti prije ove koju danas pokušavaju održati”, tvrde iz SDP-a.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Spajić: Olimpijski duh će narednih dana ujediniti svijet

Podgorica, (MINA) - Olimpijski duh će u Parizu narednih dana ujediniti svijet, kazao je...