fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOperacionalizacija sporazuma o romingu signal snažne regionalne saradnje

Operacionalizacija sporazuma o romingu signal snažne regionalne saradnje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Operacionalizacija regionalnog sporazuma o romingu signal je snažne integracije Zapadnog Balkana, koji direktno utiče na saradnju između država, komunikaciju građana i razvoj digitalnog društva, ocijenjeno je na sastanku ministara zaduženih za digitalnu transformaciju i ICT politike.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, kazala je da je će Crna Gora i dalje podržavati, slijediti i sprovoditi sve regionalne sporazume i programe na svom evropskom putu.

„U prethodnom periodu, vlade Zapadnog Balkana uradile su ogroman posao na digitalnoj integraciji, dok smo istovremeno stvarali solidne temelje za jake ekonomije i povezivanje regiona“, rekla je Srzentić.

Roming kao kod kuće u zemljama Zapadnog Balkana, kako je ocijenila, direktno utiče na digitalnu transformaciju regiona, stvarajući uslove za veću i lagodniju upotrebu interneta, prenosi PR Centar.

To predstavlja preduslov za razvoj digitalnog društva, olakšavajući na taj način komunikaciju građana i saradnju između zemalja.

„Koristi koje će građani imati u ovom procesu su očigledne, posebno kada uzmemo u obzir sve prednosti korišćenja rominga bez dodatnih troškova u zemljama Zapadnog Balkana, isto kao da se nalaze u svojoj matičnoj zemlji“, kazala je Srzentić.

Ona je ocijenila da je zajedničko regionalno tržište odskočna daska za bližu integraciju regiona sa jedinstvenim tržištem Evropske unije (EU) prije samog pristupanja tom bloku država.

„Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište predstavlja prekretnicu za region Zapadnog Balkana, posebno kada je riječ o digitalnoj transformaciji, slobodnom kretanju robe, regionalnim investicijama i inovacijama, e-uslugama, mobilnosti ljudi“, dodala je Srzentić.

Ona je poručila da je ponosna što će Crna Gora biti domaćin Digitalnog samita zemalja Zapadnog Balkana.

„U saradnji sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC), ekonomijama Zapadnog Balkana i drugim partnerima, pripremamo ovaj događaj na visokom nivou, započinjući novi četvorogodišnji ciklus aktivnosti u području digitalne transformacije, povezanosti, digitalnih vještina, digitalne ekonomije, povjerenja i cyber bezbjednosti“, rekla je Srzentić.

Crna Gora se, kako je rekla, zalaže za unapređenje i efikasno sprovođenje agende digitalne transformacije, kao i za pružanje bolje komunikacije, prekogranične saradnje i razmjene podataka sa regionom i EU, za sve građane, preduzeća i nevladine organizacije (NVO).

„Vlada je usvojila i nastaviće da usvaja set zakona i podzakonskih akata koji će podstaći inovacije, e-upravu, e-poslovanje i uvođenje ‘administracije bez papira’. U ovom trenutku radimo na strategijama digitalne transformacije i sajber bezbjednosti, kako bismo usmjerili put digitalnog razvoja Crne Gore”, dodala je Srzentić.

Potpredsjednik Vlade, Dritan Abazović, kazao je da je Crna Gora idealno mjesto da se stavi pečat na roming free.

„Ovo je zemlja koja je u prethodnom periodu, a i ubuduće će demonstrirati mirnodopsku, dobrosusjedsku i politiku otvorenu za sve, pruženih ruku prema susjedima. Mi smo zemlja koja značajno zavisi od turističke privrede, gdje su svi ljudi dobrodošli“, poručio je Abazović.

On je dodao da je to veliki podstrek za biznis i da je potrebno da se svi okrenu razvoju, mobilnosti, infrastrukturi.

„Moramo da učnimo sve da se naše zemlje više spoje. Moramo da konstatujemo da se naše granice neće mijenjati, ali one treba da budu nevidljive. Te granice treba da budu nevidljive, bilo da je riječ o romingu, komunikacijama ili fizičkim granicama. Krajnji cilj je da se sve nađu u EU i budu dio velike evropske porodice“, poručio je Abazović.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je, u video poruci, da je digitalizacija osnov povezivanja inovacija zelene održive ekonomije i inkluzivnog društva, a da će rezultati biti vidljivi za sve građane.

„Od uvođenja rominga kao kod kuće, 80 odsto mladih 15 do 24 godine je primijetilo prednosti. Treba da sprovedemo plan ekonomskog ulaganja na Zapadnom Balkanu. Daćemo sve od sebe da ubrzamo proces. To će olakšati pristup digitalnim robama i osnažiti potencijal i razvoj ekonomije“, rekao je Varhelji.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, saopštio je da se promovišu tri važe stvari – turizam, politička ekonomija regiona i bolja i čvršća regionalna saradnja.

„Vrlo mi je drago da ova inicijativa za ukidanje rominga na Zapadnom Balkanu zaživljava na početku turističe sezone, što će biti od velike koristi ne samo za naše građana, već i za goste koji će uživati na odmoru u Crnoj Gori“, objasnio je Milatović.

Uzajamna regionalna saradnja, kako je rekao, može da donese praktične, konkretne rezultate koje će osjećati i vidjeti svi građani.

„Vlada će uvijek podržavati takve inicijative i uvijek će da bude posvećen partner u njihovoj relaizaciji. Važno je da imamo na umu da evropski partneri imaju ključnu ulogu, da ekonomski i politički pomažu i mislim da je pravo vrijeme da im kažemo veliko hvala na svemu što su do sada uradili“, poručio je Milatović.

Generalna sekretarka RCC-a, Majlinda Bregu, kazala je da je sporazum odskočna daska za dalji rad i poboljšanje života građana, kao i uspjeh svih.

„Sve radimo da približimo region EU. Mi smo tu da pomognemo liderima iz regiona. Mi možemo da stavimo naše resurse vama na raspolaganje. Vaša uloga na najvišem političkom nivou je izuzetno važna za dobrobit svih građana“, poručila je Bregu.

Najčitanije