fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmogućiti da se PDV plaća po naplaćenoj fakturi

Omogućiti da se PDV plaća po naplaćenoj fakturi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokrate (SD) su pripremile Predlog dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), kojom se omogućava da se PDV plaća po naplaćenoj, a ne izdatoj fakruti, saopštio je poslanik te partije, Damir Šehović.

“Socijaldemokrate su izradile Predlog dopune Zakona o PDV, koja daje mogućnost malim i srednjim preduzećima koja to žele, a čiji ukupan godišnji promet nije veći od dva miliona EUR, da pređu na model plaćanja PDV-a po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi, što i jeste praksa u najvećem broju evropskih, ali i nekih nama susjednih država”, objasnio je Šehović u saopštenju.

On je najavio da će SD predati predloženu dopunu u skupštinsku proceduru.

Šehović je dodao da postojeći model naplate PDV-a podrazumijeva obavezu preduzeća da uplaćuju PDV državi prije nego što naplate svoja potraživanja.

„Time u suštini beskamatno finansiraju državni budžet, a sebe nepotrebno izlažu visokim troškovima finansiranja, što veoma destimulativno djeluje na kompletnu privredu, a posebno na manja preduzeća”, poručio je Šehović.

On smatra da bi obračun PDV-a po naplaćenoj realizaciji pomogao malim preduzećima koja imaju problema sa likvidnošću, odnosno sa neredovnim, odgođenim ili neizvršenim plaćanjima.

„Taj sistem obračuna bio bi pogodan za one kompanije koje kupcima odobravaju duže rokove plaćanja, pa bi ih taj, po njih povoljniji način oporezivanja u vidu ‘sistema naplate’, lišio i suvišnog suočavanja sa nepotrebnim troškovima visokih kamata i poteškoća u praćenju dinamike otplate kredita koji zbog toga mogu nastati“, dodao je Šehović.

Prema njegovim riječima, to bi posebno pogodovalo preduzećima kod kojih se razlikuju rokovi plaćanja računa dobavljačima od rokova naplate računa od kupaca.

„Značajnom broju njih je pod takvim uslovima, zbog poteškoća da izmire dugove, upitan opstanak na samom tržištu. Porez koji bi trebalo da plate nakon što ispostave fakturu, mogli bi da koriste za sopstveno poslovanje sve do naplate samog računa, što bi stimulativno djelovalo na brzinu opticaja novca u državi za koju su svakako uobičajeni dugi rokovi plaćanja”, objasnio je Šehović.

On je saopštio da problem postaje još izraženiji ukoliko se ima u vidu da je crnogorska ekonomija dodatno pogođena koronakrizom, koja je uzrokovala najveći pad privredne aktivnosti u posljednjih nekoliko decenija.

„Takva situacija pogoduje širenju talasa nelikvidnosti i povećanju broja blokiranih računa, o čemu svjedoči podatak da broj kompanija sa blokiranim računima, kao i ukupan iznos blokade, konstantno raste. Tako je trenutno u blokadi čak 18,85 hiljada preduzeća i preduzetnika, sa ukupnim iznosom duga na osnovu kojeg su blokirani računi od 771 milion EUR“, precizirao je Šehović.

On je rekao da bi prelazak na pomenuti sistem bio dobrovoljan, pa bi svako preduzeće samo procjenjivalo da li mu sistem pogoduje ili ne, na osnovu specifičnosti sopstvene djelatnosti.

Najčitanije

gorivo

Jeftinije sve vrste goriva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Sve vrste goriva od danas su jeftinije dva do četiri centa,...