fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOmogućena praktična obuka za adolescente

Omogućena praktična obuka za adolescente

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program Prilike, koji implementira Asocijacija za demokratski prosperitet (ADP) Zid, ima za cilj da adolescentima u Crnoj Gori omogući učešće u praktičnoj obuci, kako bi se uspješno pripremili za tranziciju od školovanja ka poslovnom okruženju.

Iz ADP Zid-a su kazali da je tokom realizacije pilot programa Prilike u 2016. godini, 55 kompanija u Crnoj Gori ugostilo 700 adolescenata.

„U novom ciklusu programa, u ovoj godini, predviđeno je da kompanije i organizacije civilnog društva pruže priliku da 500 adolescenata učestvuju u praktičnoj obuci u biznis i civilnom sektoru u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Kompanije i organizacije civilnog društva dobiće priliku da upoznaju adolescente – učesnike programa, saznaju više o njihovim kompetencijama, talentima i interesovanjima i podstaknu razmjenu ideja.

„Kompanije i organizacije civilnog društva u Crnoj Gori su prepoznate kao značajan resurs za osnaživanje mladih i adolescenata u pogledu odabira karijere, pružajući im kontinuiranu podršku za učešće u ličnom ali i razvoju društva“, dodaje se u saopštenju.

Adolescenti, od 17 do 19 godina, će učešćem u programu dobiti priliku da kroz praktičnu obuku, a u skladu sa svojim interesovanjima, saznaju više o sopstvenim kapacitetima, interesovanjima, vještinama, ali i poslodavcima i tržištu rada.

„Skorašnje studije i rezultati, na šta je posebno ukazao pilot program Prilike, skreću pažnju na značaj praktičnog iskustva u razvoju adolescenata, njihovog samopouzdanja, ali i boljeg razumijevanja tržišta rada i potrebe za razvojem praktičnih vještina još tokom redovnog školovanja“, dodaje se u saopštenju.

U Crnoj Gori trenutno živi oko 86 hiljada adolescenata.

Iz ADP Zid-a su podsjetili da je prošlogodišnji zvještaj o brzoj procjeni socijalnog uticaja epidemije COVID-a-19 u Crnoj Gori pokazao da 75 odsto ispitanika, među adolescentima i mladima, izražava zabrinutost o suočavanju sa značajnim izazovima u pogledu pronalaženja posla.

„Cilj je da, realizacijom programa Prilike, adolescenti dobiju podršku u razumijevanju svijeta rada i razvoja buduće karijere, informišu se o različitim profesijama i poslovima, upoznaju se sa procesom poslovanja i učestvuju u timskom radu i kroz svoje iskustvo pruže uvid u sopstvene potrebe i očekivanja koja se tiču obrazovanja i tržišta rada“, objasnili su iz ADP Zid-a.

Oni smatraju da je to takođe prilika i za kompanije i organizacije civilnog društva da aktivno učestvuju u unapređenju okruženja za razvoj adolescenata.

ADP-Zid program Prilike implementira uz podršku UNICEF-a u Crnoj Gori i finansijsku podršku Fondacije TUI Care.

Najčitanije