fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOgraničenje izvoza biće produženo za još dvije godine

Ograničenje izvoza biće produženo za još dvije godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privremeno ograničenje izvoza šumskih sortimenata biće produženo za još dvije godine, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

“Odluka o tome je u pripremi. Ovim se podržavaju zahtjevi privrednika iz sektora šumarstva i drvne industrije”, kazao je državni sekretar za oblast šumarstva, lovstva i drvne industrije, Milosav Anđelić, na sjednici Odbora udruženja šumarstva PKCG.

Odluka o privremenom ograničenju izvoza šumskih sortimenata ističe u maju i u posljednje dvije godine značajno je doprinijela stabilizaciji tržišta drvnih sortimenata.

Na sjednici je, kako je saopšteno iz PKCG, ocijenjeno da je stepen finalizacije proizvodnje u tom sektoru na niskom nivou.

“Moramo da unaprjeđujemo i finalizujemo proizvodnju i osvajamo nova tržišta”, smatra Anđelić.

On je najavio raspisivanje javnih poziva za šumsko područje Rožaja i na drugim gdje nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Odbor je razmotrio informaciju o privrednim kretanjima i izvještaj o radu za prošlu godinu. Predstavljen je i Program gazdovanja šumama za ovu godinu.

Razmatrajući poslovanje u prošloj godini, na osnovu podataka Uprave za šume, ukupna proizvodnja bruto drvne mase iznosila je 184,77 hiljada metara kubnih.

Prema podacima Monstata o robnoj razmjeni, uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja je iznosio 153,23 miliona EUR. Najviše je uvezeno namještaja, u iznosu od 78,53 miliona EUR.

Programima gazdovanja šumama, predmet korišćenja u ovoj godini je 772,09 hiljada metara kubnih bruto drvne mase.

Projektovana vrijednost prihoda iznosi 8,48 miliona EUR.

Na Odboru je ocijenjeno da je raspoloživi dozvoljeni godišnji sječivi etat, predviđen ovogodišnjim Programom gazdovanja šumama, neophodno maksimalno iskoristiti, čime se stvaraju uslovi za povećanje obima proizvodnje u repro lancu šumarstva i drvne industrije.

“Drvnu industriju karakterišu proizvodi niskog stepena finalizacije uz značajan uvoz u ovoj oblasti, pa je potrebno razmotriti mogućnost da se kroz inovacije, dizajn i unaprjeđenje izrađuju proizvodi koji će na adekvatan način zadovoljiti potrebe crnogorskog tržišta”, saopšteno je na sjednici.

Privrednici su kazali da je neophodno ponovo pokrenuti proces sertifikacije po FSC standardima, koji potvrđuju da su proizvodi šumarstva proizvedeni odgovornim gazdovanjem i dokazuje da nije bilo nekontrolisane eksploatacije šuma.

“Sa sertifikacijom šuma pomaže se domaćoj drvnoj industriji da izađe na zapadno tržište, gdje je uslov da drvo potiče iz sertifikovanih šuma”, navodi se u saopštenju.

Proizvođači su imali podijeljena mišljenja kada je riječ o gazdovanju šumama.

Bilo je predloga da se šume daju na korišćenje na dugi rok, dok drugi predlažu da je bolje rješenje prodaja na šumskom putu, što je predviđeno novim konceptom koji je trebalo da bude na snazi u ovoj godini, ali još nije zaživio.

Privrednici traže da što prije počne primjena tog koncepta.

Predstavnici Instituta za šumarstvo su ukazali da su cijene izrade i uređivanja osnova šuma veoma niske.

“Potrebno je zaključivati dugoročnije ugovore kako bi se adekvatno mogla planirati ta djelatnost”, ocijenjeno je na sjednici.

U 17 gazdinskih jedinica istekle su osnove gazdovanja, a ove godine će isteći u još osam.

Najčitanije