fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOformiti Direkciju za pomorce u Ministarstvu kapitalnih investicija

Oformiti Direkciju za pomorce u Ministarstvu kapitalnih investicija

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori bi, u sklopu Ministarstva kapitalnih investicija, trebalo oformiti Direkciju za pomorce, smatra član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Petar Odžić.

Direkciju za pomorce bi, kako je rekao, trebalo oformiti u sklopu Direktorata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu.

“Ta Direkcija bi se bavila isključivo rješavanjem problema pomoraca i usklađivanjem zakona sa međunarodnom regulativom iz te oblasti, što bi umnogome olakšalo poboljšanju statusa pomoraca, ali i unaprijedilo zakonske okvire u kojim posluju”, naveo je Odžić u saopštenju.

Prema njegovim riječima, Vlada u narednom periodu mora raditi na unapređenju položaja pomoraca u Crnoj Gori, kako bi se na što bolji način osmislila razvojna politika u oblasti obuke i sertifikacije pomoraca u unutrašnjoj i međunarodnoj plovidbi.

“Unapređenje radnih, socijalnih i zdravstvenih uslova života pomoraca u našoj zemlji, mora se izdići na veći nivo. Predstavnici pomoraca moraju aktivno učestvovati u izradi zakonskih i podzakonskih akata iz njihove oblasti”, saopštio je Odžić.

On je dodao da pomorci predstavljaju jako važnu kategoriju u ekonomskom i društvenom smislu za Crnu Goru.

“Nezvaničan broj registrovanih pomoraca u našoj zemlji je iznad pet hiljada, a procjene su da svake godine u našu privredu direktno “upumpaju“ oko 200 miliona EUR. Zbog toga je potrebno napraviti i adekvatan registar pomoraca Crne Gore, kako bi država ovaj izuzetno važan ljudski resurs podržala na najbolji mogući način”, saopštio je Odžić.

Kako je zaključio, usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa potrebama pomoraca, ali i evropskim i međunarodnim konvencijama iz te oblasti, za Crnu Goru moraju biti prioritet.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...