fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdobrili subvencije za 3,93 hiljade preduzeća

Odobrili subvencije za 3,93 hiljade preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije je, za prvih deset dana septembra, odobrilo subvencije avgustovskih zarada za 3,93 hiljade preduzeća i 19 hiljada zaposlenih.

Kako se navodi na Twitter nalogu Ministarstva, ukupan iznos koji se odnosi na odobrene subvencije je 3,75 miliona EUR.

“Od početka primjene Programa odobreno je i 1,23 hiljade subvencija za novo zapošljavanje”, rekli su iz Ministarstva ekonomije.

Te subvencije dodjeljuju se u iznosu od 70 odsto bruto minimalne zarade za period od šest mjeseci.

Prijave za subvencije avgustovskih zarada počele su od 1. septembra.

Program za subvencionisanje zarada, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije koronavirusa, počeo je da se realizuje 1. avgusta, za julske zarade, u okviru trećeg seta mjera podrške privredi.

Subvencije su omogućene zaposlenima u djelatnostima zatvorenim usljed naredbi Ministarstva zdravlja, u sektorima turizma, ugostiteljstva i javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, onima kojima je određena mjera karantina ili izolacije, kao i zaposlenima na plaćenom odsustvu zbog čuvanja djece mlađe od sedam godina.

Zahtjevi za subvencije se podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata, uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD, posredstvom elektronskog servisa Program za dodjelu subvencija koji je realizovan na portalu Poreske uprave (PU), https://eprijava.tax.gov.me/TaxisPortal.

Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb stranici https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac.

Najčitanije