fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOdluka Vlade o gašenju MW-a štetna i ishitrena

Odluka Vlade o gašenju MW-a štetna i ishitrena

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U kompaniji Montenegro Works (MW) su iznenađeni odlukom Vlade da pokrene skraćeni postupak dobrovoljne likvidacije tog preduzeća, što smatraju štetnom i ishitrenom odlukom.

„Za odluku smo saznali iz medija, što dovoljno govori o profesionalnosti Vlade i njenoj želji da išta mijenja u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju MW-a.

Vlada je na današnjoj sjedici usvojila Predlog odluke o dobrovoljnoj likvidaciji MW-a, uz ocjenu da je preduzeće prihodno neodrživo, ali i da godinu posluje nezakonito i bez pravnog osnova.

Predstavnici MW su rekli da ih posebno čudi to što se odluka donosi u trenutku kada su predstavili rezultate analiza poslovanja osam kompanija u državnom vlasništvu, a koje su pokazale da je stanje u većini kompanija katastrofalno.

„Stičemo utisak da se ovom odlukom želi spriječiti predstavljanje rezultata analiza stanja u ostalim državnim preduzećima koje smo najavili za kraj septembra“, navodi se u saopštenju.

Takođe, očigledno je da, kako su rekli, Vladi ne odgovara rad MW-a, jer su još ranije propisali kriterijume kojim se definišu uslovi za odabir članova upravnih odbora u privrednim društvima u većinskom vlasništvu države u skladu sa najboljom međunardnom praksom, a svjedoci smo da nijesu uzeti u obzir prilikom posljednjih imenovanja.

„Kada cijela Evropa rješenje pronalazi u izgradnji centralizovanog nadzora i upravljanja ovim privrednim društvima, crnogorska Vlada se odlučuje da stvari vrati nekoliko koraka unazad, vraćajući politički vođenim ministarstvima upravljačku palicu – model koji se pokazao neuspješnim. Dodatno, da li zaista jedna Direkcija u okviru Ministarstva finansija može da odgovori ovako izazovnom zadatku“, pitali su iz MW-a.

Oni su rekli da su iznenađeni i obrazloženjem da je Vlada donijela odluku na osnovu „sveobuhvatne analize“ Ministarstva finansija, a koja je navodno pokazala da postojeći status MW-a nije održiv.

„Radi objektivnog informisanja javnosti želimo da saopštimo da Ministarstvo finansija prilikom izrade te „sveobuhvatne analize“ od MW-a nije tražilo ništa od informacija ili podataka na osnovu čega bi mogli da donesu ovakav zaključak, Da jesu, predložili bi još nekoliko mogućih modela razvoja kompanije a koja oni, iz neznanja ili nehtjenja, nijesu uzeli u obzir“, navodi se u saopštenju.

Nažalost, kako se dodaje, za gotovo tri mjeseca od imenovanja, jedini zahtjev resornog Ministarstva se ticao ugovora o radu zaposlenih u toj kompaniji.

„Takođe, predstavnici društva borave u Litvaniji na poziv litvanskih kolega od prije mjesec, kada se nije ni naslućivao ovakav razvoju situacije. I tačno je, bilo je pregovora ali u vidu podrške koje su litvanske kolege bile spremne da pruže kako bi uspjeli u uspostavljanju praksi koje u ovoj zemlji već dugi niz godina besprekorno funkcionišu“, objasnili su iz MW-a.

Oni su zahvalili svim ljudima koji su dali doprinos njihovom radu, na prvom mjestu njihovim kolegama, koji su prethodnih mjeseci dijelili viziju razvoja MW-a i želju da se kroz njihov rad utiče na poboljšanje finansijske situacije u ovim društvima, od čega bi najviše benefita imali građani Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije