fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd naplate ulaznica za obilazak bedema prihodovano 1,4 miliona

Od naplate ulaznica za obilazak bedema prihodovano 1,4 miliona

Kotor, (MINA-BUSINESS) – Od naplate ulaznica za obilazak gradskih bedema za tekuću godinu, po podacima do 25. novembra, prihodovano je 1,4 miliona EUR, saopštio je sekretar opštinskog Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije, Nebojša Ilić.

On je Radiju Kotor kazao da je premašen planirani prihod od naplate obilaska fortifikacije, koji je za ovu godinu bio projektovan na iznos od 1,32 miliona EUR.

“S tim da od toga deset odsto ide Turističkoj organizaciji opštine Kotor”, dodao je Ilić.

Nedavno je Skupština opštine Kotor usvojila odluku po kojoj cijena ulaznica za bedeme iznosi 15 EUR za strane posjetioce, dok je ulaz za građane Crne Gore besplatan, prenosi Radio Kotor.

Nacrtom budžeta Opštine Kotor za narednu godinu, prihodi od naplate ulaznica za bedeme planirani su na iznos od 2,25 miliona EUR.

Na pitanje li se naredne godine može očekivati sanacija bedema, Ilić je odgovorio da je 1. januara na snagu stupila nova organizacija rada lokalne samouprave kojom je za realizaciju odluke o naplati prihoda od naplata ulaznica za bedeme zadužen Sekretarijat za lokalne prihode, budžet i finansije.

“Pokušali smo da unaprijedimo sistem i organizaciju naplate, pokrenuli neka pitanja u vezi sa stanjem bedema i organizacije rada na bedemima. Jer, javljale su se neobične stvari da imamo nelegalne prodaje bezalkoholnih pića na bedemima i nelegalne ulaze posjetilaca. To je stvaralo možda najveći dio problema”, ocijenio je Ilić.

U skladu sa Nacrtom budžeta za narednu godinu iz dijela nadležnosti ovog Sekretarijata, jeste unapređenje sistema prodaje karata za obilazak bedema.

“Dakle, da idemo sa elektronskom prodajom karata, da omogućimo da posjetioci kupe kartu i da dođu na bedeme, dok je treća solucija da se kupi karta na samim bedemima. To iziskuje određena sredstva. To je projekat zajedno sa drugim sekretarijatima, prije svega sa Sekretarijatom za investicije i Sekretarijatom za zaštitu prirodne i kulturne baštine. Samo taj dio je blizu 100 hiljada EUR, plus što je predlog da idemo i na video nadzor samih bedema“, naveo je Ilić.

Što se tiče ulaganja, u saradnji sa drugim Sekretarijatima, u skladu sa tom odlukom, ta sredstva su namijenjena održavanju ne samo bedema, nego kompletnog Starog grada.

„Mi sada idemo na izradu projekta da se ta sredstva na neki način vrate u održavanje samih bedema”, kazao je Ilić.

On je podsjetio da je održavanje bedema “skup” projekat i mjeri se, kako je rekao, desetinama miliona EUR.

“Mislim da bez međunarodne podrške to ne možemo da uradimo, ali evo da pokušamo zajedno da damo inicijalnu kapislu da unaprijedimo sistem kupovine karata i sistem sigurnosti na bedemima. Nadam se da ćemo kroz projekte bedeme dovesti u stanje koje svi želimo”, rekao je Ilić.

On je kazao da se nada da će se najveći dio sredstava prihodovanih ove godine, kao i onih sljedeće, uložiti u bedeme.

Ilić je ocijenio da Opština Kotor zajedno sa međunarodnim fondom treba ući u projekat revitalizacije bedema.

“Bedemi su naše blago i velika obaveza. Mislim da će Opštini Kotor u narednom periodu jedan od prioriteta biti sam sistem kotorskih bedema”, zaključio je Ilić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije