fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd 10. februara kontrole isplata zarada

Od 10. februara kontrole isplata zarada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kontrole isplate minimalnih zarada od 450 EUR preko tekućeg računa počeće nakon 10. februara, najavila je vršiteljka dužnosti direktorice Uprave za inspekcijske poslove (UIP), Ana Vujošević.

“Poslije 10. februara kontrolisaćemo da li je ispoštovana uplata minimalne zarade od 450 EUR preko tekućeg računa zaposlenom i u skladu s tim utvrdićemo mjere”, kazala je Vujošević u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je dodala da je UIP-u do sada stiglo 60 prijava i pitanja građana, prenosi portal RTCG.

“Inspekcija je obavljala određene preventivne kontrole. U određenim subjektima gdje je najavljeno da neće poštovati program Evropa sad je reagovala. Nakon intervencije došlo je do zaključenja ugovora o radu i promjene minimalne zarade na 450 EUR, kako je predviđeno programom, a poslodavci koji su željeli da pišu skraćeno radno vrijeme zaposlenima, to su promijenili u puno”, objasnila je Vujošević.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović, rekao je da je Vladin mejl server u utorak bio napadnut, ali da to nije uticao na isplatu zarada po programu Evropa sad, jer je sistem tog Vladinog resora funkcionisao besprekorno.

On je naveo da je napad bio očekivan, ali da je problem otklonjen.

“Vidjeli ste da je dio sadašnje opozicije, odnosno nekadašnje vlasti rekao da je ovo neodrživo, da su vezane ruke svim budućim vladama. Taj napad je bio očekivan, ali nije uticao na isplatu zarada, jer je sistem Ministarstva funkcionisao besprekorno, a mislim da je preksinoć ili tokom utorka taj problem otklonjen”, kazao je Odović.

On je dodao da su se u utorak svi zajedno trudili da se program ispoštuje i plate budu isplaćene na vrijeme. Do sada je oko 22 hiljade ljudi primilo zaradu po programu Evropa sad.

“Reakcije su kakve smo i očekivali. Bilo je zaista pregršt vrlo dobrih poruka od građana koji zahvaljuju i govore šta će sve moći da kupe. Mnogi su kazali da će im to biti dovoljno da izmire kreditne obaveze. Bilo je i sudija koji su nam kazali da im je ovo prvo veće povećanje zarada za 30 godina”, naveo je Odović.

On je rekao da program Evropa sad u velikoj mjeri smanjuje poresko opterećenje, što Crnu Goru čini konkurentnijom za nove poslodavce.

“Tako da je u krajnjem jedan od ciljeva programa povećanje broja zaposlenih, jer će manjim poreskim opterećenjem doći i novi poslodavci. Cilj je i smanjenje sive ekonomije, jer sa manjim opterećnjem rada poslodavci će biti manje motivisani da kriju zaposlenih i da ih isplaćuju na ruke”, kazao je Odović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije