fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOd 1. maja izrečeno 1,4 miliona EUR novčanih kazni

Od 1. maja izrečeno 1,4 miliona EUR novčanih kazni

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreski inspektori obavili su u periodu od 1. maja do 3. septembra 4,1 hiljadu provjera regularnosti poslovanja i utvrdili nepravilnosti kod 342 obveznika.

“Po tom osnovu izdato je 443 prekršajna naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 1,4 miliona EUR”, navodi se u saopštenju.

Ove nepravilnosti se odnose na neevidentiranje prometa roba i usluga na zakonom propisan način, neuplaćivanje pazara na zakonom propisan način, neobračunavanje ili nepravilno obračunavanje poreza na dosatu vrijednost (PDV), neprijavljivanje zaposlenih i obavljanje djelatnosti bez prethodno izvršene opšte poreske registracije.

Zaduženje po osnovu novčanih kazni iznosi 1,03 miliona EUR, od čega je naplaćeno 757,94 hiljade EUR ili 73 odsto.

Naplata novčanih kazni odnosi se na poreske obveznike koji su prihvatili prekršajnu odgovornost i platili izrečene kazne u roku od osam dana (umanjene za trećinu po Zakonu o prekršajima).

Prema ovlašćenjima iz Zakona o poreskoj administraciji, u izvještajnom periodu su kod 18 poreskih obveznika preduzete mjere privremene zabrane obavljanja djelatnosti.

U primorskim i sjevernim opštinama vrše se intenzivne kontrole u dijelu opšte poreske registracije, podnošenje poreskih prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijave radnika.

Obavljene su i ciljane kontrole poreskih obveznika, kod kojih su tokom prošle godine utvrđeni prekršaji, ili za koje je UPC bila u saznanju da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga.

Građani, kao i do sada, sve nepravilnosti mogu prijaviti pozivom na broj telefona 19707.

Pitanja vezana za primjenu poreskih propisa mogu se poslati na mail adresu [email protected] radi dobijanja detaljnih odgovora sa pregledom poreskih propisa u ovoj oblasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Živković: Vlast nesposobnost krije progonom neistomišljenika

Podgorica, (MINA) – Crnogorska vlast svoju nesposobnost krije institucionalnim progonom neistomišljenika, ocijenio je predsjednik...