fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčuvana likvidnost budžeta

Očuvana likvidnost budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Likvidnost budžeta očuvana je u izuzetno negativnim ekonomskim okolnostima, a da su pritom sve obaveze države redovno servisirane, uz očuvanje nivoa zarada, penzija i socijalnih davanja, kao i nastavak realizacije kapitalnih projekata, saopštio je premijer Duško Marković.

On je tokom Premijerskog sata u Skupštini kazao da se Crna Gora sa krizom, izazvanom pandemijom koronavirusa, suočila u momentu ostvarene stabilnosti javnih finansija i obezbijeđenih sredstava za finansiranje budžeta u ovoj godini.

“U prethodne tri godine radili smo marljivo i stvorili stabilan finansijski sistem koji je izdržao ovaj nepredviđeni pritisak. Likvidnost budžeta je očuvana i u uzuzetno negativnim eknomskim okolnostima”, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje poslanika Bošnjačke stranke (BS), Ervina Ibrahimovića.

On je pitao Markovića da li je Vlada uradila procjenu kakve će posljedice izazvati kriza zbog pandemije koronavirusa po ekonomsku stabilnost do kraja fiskalne godine, kako bi omogućila održivost javnih finansija i shodno tome nastavak redovnih isplata zarada, penzija i socijalnih davanja.

Marković je kazao da će fokus ekonomske politike u narednom periodu biti usmjeren na ekonomski oporavak, odnosno vraćanje pozitivnog trenda koji je karakterisao ekonomiju prije izbijanja pandemije te stvaranja uslova za dugoročni rast i razvoj.

“Crna Gora se u martu suočila sa pandemijom koronavirusa, pa su mjere usmjerene na zaštitu zdravlja stanovništva odnosno stavljanje pandemije pod kontrolu dovele do pada javnih prihoda”, podsjetio je Marković.

Prema njegovim riječima, sprovođenje hitnih mjera zahtijevalo je dodatna izdvajanja za finansiranje zdravstvenog sistema, nabavke medicinske opreme i pružanje pomoći socijalno ugroženih kategorija.

“Podrška privredi se podrazumijevala kroz dva paketa realizovanih mjera podrške i obezbjeđenja potrebnih uslova za donošenje trećeg paketa mjera”, dodao je Marković.

On je podsjetio da je ograničena privredna aktivnost uslovila izmjene budžeta odnosno rebalans kojim je deficit budžeta projektovan na iznos od 335,9 milona EUR, odnosno 7,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Ekonomska politika Crne Gore u prethodnom periodu bila je usmjerena na konsolidaciju javnih finansija i očuvanje stabilnosti finansijskog sektora kako bi se obezbijedio ambijent za ekonomski rast”, naveo je Marković.

Najčitanije