fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryOčekuju više snijega i dobru posjetu do aprila

Očekuju više snijega i dobru posjetu do aprila

Mojkovac, (MINA-BUSINESS) – U preduzeću Skijališta Crne Gore očekuju da će u narednom periodu pasti dovoljno snijega, kako to meteorolozi i najavljuju, i da će posjeta ski centrima tokom februara, marta i aprila biti jako dobra.

Izvršni direktor Skijališta, koje, između ostalog, upravlja ski centrom Kolašin 1600, Miloš Popović, kazao je da im povoljnija vremenska situacija uliva optimizam u očekivanju velikog broja ljubitelja sniježnih sportova ovog vikenda i nadalje, s obzirom da je snijeg najavljen narednih dana.

“To bi omogućilo stavljanje u funkciju i skijaške staze Jagančar u dužini od 2,8 hiljada metara kao i dodatne dvije staze, odnosno korišćenje infrastrukture skijališta u punom kapacitetu i ostvarivanje planiranih finansijskih ciljeva”, rekao je Popović agenciji Mina-business.

On je dodao da su sniježne padavine, koje su prethodnih dana u visini od oko 30 centimetara pokrile stazu Vranjak dužine 1,75 hiljada metara, omogućile da ona od petka bude puštena u bezbjedan rad za skijaše.

Popović je kazao da je, usljed nedostatka dovoljne količine snijega za bezbjedno skijanje, žičara Troglava na ski centru Kolašin 1600 do četvrtka bila stavljena u funkciju panoramskog razgledanja planine.

On je podsjetio da prethodne tri zimske sezone nije bilo nikakvih problema sa vremenom i količinom sniježnih padavina, kada su skijališta radila u punom kapacitetu.

“Vremenske prilike koje su nas zadesile početkom januara nijesu problem samo kod nas već i u regionu i šire, zbog čega su svi ski centri, pa i oni koji imaju sisteme za vještačko osnježavanje, radili sa ograničenim kapacitetima”, tvrdi Popović.

Zimska turistička sezona na skijalištu Kolašin 1600 zvanično je otvorena 14. decembra i od tada je upriličeno dosta muzičko zabavnih programa.

“Od dana otvaranja ski centra pa do danas neprekidno su u funkciji dječije skijalište sa dječijim poligonom za obuku polaznika, a tu je i ponuda gastronomskih specijaliteta pripremljenih u restoranu Troglava koji je u vlasništvu ski centra i kategorisan sa pet zvjezdica”, saopštio je Popović.

On je dodao da se u bogato opremljenoj skijašnici svim skijašima i borderima nudi usluga iznajmljivanja svih vrsta skijaške opreme.

Prema njegovim riječima, ovogodišnja zimska sezona, koja traje od 14. decembra do 15. aprila, i dalje je u punom jeku, pa se o konačnim rezultatima može govoriti nakon njenog zatvaranja.

“Uzimajući u obzir vremenske uslove i činjenicu da u prethodnom periodu žičara nije mogla biti stavljena u svrhu skijanja u udarnom periodu oko novogodišnjih i božićnih praznika kao i za vrijeme trajanja dječijeg raspusta, i te kako smo zadovoljni sa postignutim ukupnim rezultatima, iako su u finansijskom smislu manji od očekivanja”, poručio je Popović.

On je podsjetio na agendu muzičko-zabavnih događaja i predstoječe koncerte Dženana Lončarevića, Željka Samardžića i Lexington benda, kao i dnevne manifestacije i žurke sa promocijom nacionalnih vina, domaćih kraft piva i domaćih ukusa.

“Doprinos u postizanju planiranih finansijskih ciljeva daju i uspostavljene saradnje sa brojnim tur operatorima i turističkim agencijama iz regiona, koji svakodnevno, a posebno vikendom, dovode veliki broj gostiju na izlete na ski centar Kolašin 1600, sa posebnim akcentom na goste iz susjedne Albanije”, saopštio je Popović.

Novootvoreni ski centar Kolašin 1600, kako je objasnio, čini samo dio ukupnog razvojnog projekta sistema skijališta u vlasništvu države, čija je fazna realizacija u dijelu izgradnje ski centra sa baznim naseljima Žarski u Mojkovcu i Cmiljača u Bijelom Polju sa pratećom infrastrukturom žičara trenutno u toku.

“Okončanje je planirano zaključno sa 2022. godinom. Kroz investicioni projekat izgradnje skijališta u Crnoj Gori zaključno sa tom godinom, biće uloženo oko 140 miliona EUR u razvoj infrastrukture ski centara na području opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Žabljak i Rožaje”, zaključio je Popović.

Najčitanije