fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObradović: Greška zbog zatvorenih granica koštala turizam

Obradović: Greška zbog zatvorenih granica koštala turizam

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Bilans ovogodišnje turističke godine u Crnoj Gori, time i u Herceg Novom, ostaće upamćen po drastičnim minusima u prometu i prihodima, koji su bili na nivou 20 odsto prošlogodišnjih, saopštio je direktor hercegnovske Turističke organizacije (TO), Pavle Obradović.

To je, kako je rekao, posljedica ne samo pandemije koronavirusa, već “nerazumne političke odluke” da i tokom ljeta ostanu zatvorene granice.

“Jasno je da je epidemija koronavirusa ostavila značajne negativne efekte na sektor turizma, pa je tako ove godine u kolektivnom smještaju ostvareno samo 27,36 hiljada dolazaka, odnosno 20,4 odsto u odnosu na prošlu, kada smo imali 133,66 hiljada”, kazao je Obradović za Radio Jadran.

Što se noćenja tiče, u ovoj godini je do decembra evidentirano 141,62 hiljade, što je tek 19,8 odsto u poređenju sa prošlom, kada je bilo 714,9 hiljada ostvarenih noćenja u kolektivnom smještaju.

“Posljedice tog globalnog epidemiološkog procesa posebno će osjetiti inidividualni smještaj, dok kod nas najveći broj turista dolazi tokom ljetnjih mjeseci”, dodao je Obradović.

Statistika kaže da su Herceg Novi, kao i čitava Crna Gora, zabilježili drastičan pad u prihodima od turizma, s obzirom na to da su granice bile zatvorene za regionalne turiste, usljed pandemije koronavirusa.

Obradović je podsjetio da su Hrvatska i Albanija u ovoj godini ostvarile preko 50 odsto prihoda u odnosu na prošlu.

“Napravljena je velika greška što su granice bile zatvorene. Kompletna turistička privreda bila je spremna da se žrtvuje tokom tri mjeseca glavne sezone kako bi se ostvario veći prihod od koga svi živimo. Zaključak je da je politika opet pobijedila razum”, saopštio je Obradović.

On je rekao da su tokom pandemije u TO Heceg Novi glavni marketing fokus stavili na region i Rusiju, s obzirom na to da je teško bilo privući goste iz Evropske unije (EU), jer njihovo zdravstveno osiguranje ne važi u Crnoj Gori.

“Imali smo značajnu regionalnu kampanju Herceg Novi te zove, kao i emisije o Herceg Novom na tri najgledanije nacionalne TV stanice u Rusiji”, naveo je Obradović.

On je dodao da su kvalitetan sadržaj i adekvatna promocija Praznika Mimoze doprinijeli da ta fešta doživi staru slavu i postane jedan od najpoznatijih festivala u regionu.

“Prema zvaničnoj statistici, turista u prosjeku troši oko 50 EUR dnevno, kada dođe na odmor. Na osnovu registrovanih noćenja u privatnom i hotelskom smještaju, dolazimo do prosječnog prihoda koji je grad Herceg Novi ostvario u februaru ove godine, a to je skoro 2,5 miliona EUR. To je statistika samo za registrovane goste koji noće u Herceg Novom”, precizirao je Obradović.

TO Herceg Novog u posljednje tri godine bilježi značajne rezultate u svim turističkim parametrima, što je, prema mišljenju Obradovića, pokazatelj dobro obavljenog posla na polju promocije grada.

Ta promocija se, kako dodaje, ogledala u uspješnim sajamskim nastupima, organizaciji prezentacija u inostranstvu i dobroj organizaciji lokalnih manifestacija u kojima je TO učestvovala kao organizator ili kao jedan od partnera.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...