fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavljen novinarski priručnik za finansijsku forenziku

Objavljen novinarski priručnik za finansijsku forenziku

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost objavili su Priručnik za pravilno razumijevanje finansijskih izvještaja koji je namijenjen novinarima.

Iz CGO-a je saopšteno da priručnik može biti od koristi svima onima koji žele da bolje razumiju tu oblast iako nemaju razvijena znanja u oblasti finansija.

„Informisana javnost je od velikog značaja za jedno društvo, a u tom kontekstu posebno mjesto zauzima podizanje nivoa finansijske pismenosti novinara. Analizom finansijskih iskaza kompanija i izvođenjem objektivnih zaključaka, novinari mogu doprinijeti kvalitetnijem informisanju građana Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Sve veći broj računovodstvenih pravila i zahtjeva za objelodanjivanjem učinili su finansijske izvještaje prilično složenim dokumentima koji koriste za razumijevanje stvarnog ekonomskog položaja određene kompanije.

„Istovremeno, veliki je broj onih koji imaju problem sa ‘dešifrovanjem’ takvih dokumenata. Mnogi pojmovi im nijesu jasni dok je njihovo tumačenje teško za sve koji nijesu finansijski pismeni. Finansijski izvještaji, sa svim svojim sastavnim djelovima, uglavnom su predstavljeni kroz usko stručan jezik koji je stran prosječnom čovjeku“, rekli su iz CGO-a.

Za novinare kojima nedostaje formalna obuka iz finansija ili računovodstva, takva vrsta izvještaja naporna je za čitanje i razumijevanje, te često i brzo odustaju od potencijalno zanimljivih tema koje mogu biti od javnog interesa.

„Priručnik daje smjernice kako pratiti tok novca kroz čitanje bilansa stanja i uspjeha, kao i izvještaja o tokovima gotovine, ali i kako sprovesti inicijalni pregled i raditi racio analizu. Dio priručnika daje i savjete koje sajtove i baze podataka novinari mogu pretraživati, a posebno se ukazuje na snagu argumenata koju novinari imaju kada korisne zvanične podatke“, navodi se u saopštenju.

Imajuću u vidu da postoje mediji koji svoj posao obavljaju na jezicima manjinskih naroda, vodič će uskoro biti preveden i na albanski jezik.

Priručnik za pravilno razumijevanje finansijskih izvještaja objavljen je u okviru projekta „Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori“, koji sprovode B film Montenegro, CGO, SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost.

Projekat finansira Evropska unija (EU) posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave.

Najčitanije

Danas promjenljivo oblačno, do 13 stepeni

Podgorica, (MINA) - U južnim i centralnim predjelima Crne Gore danas će biti promjenljivo...