fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObilježen Svjetski dan energetske efikasnosti

Obilježen Svjetski dan energetske efikasnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija je danas u tržnom centru Delta City obilježilo Svjetski dan energetske efikasnosti, čiji su predstavnici na krajnje jednostavan način građane informisali o toj oblasti i o načinima na koje mogu racionalno da koriste energiju.

Predstavnici Ministarstva su objasnili kako i koje mjere energetske efikasnosti mogu biti primijenjene u svakodnevnom životu, kao i o projektima koje realizuje Ministarstvo kapitalnih investicija, a tiču se energetske efikasnosti.

„Energetska efikasnost je prepoznata kao ekonomičan i brz način za povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom i za smanjenje emisija gasova staklene bašte odgovornih za klimatske promjene. Sa druge strane, energetski efikasnija privreda ima pozitivan uticaj na ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta“, navodi se u saopštenju.

Potencijal za racionalnije korišćenje energije primjenom mjera energetske efikasnosti, u Crnoj Gori, je ogroman u svim sektorima potrošnje (zgrade, saobraćaj, industrija), a što je uglavnom uslovljeno zastarjelošću tehnologija, neadekvatnim održavanjem objekata i postrojenja, kao i niskom sviješću korisnika.

„Nivo postignutih ušteda u narednom periodu će, prije svega, zavisiti od kvaliteta implementacije uspostavljenog regulatornog okvira, dostupnosti finansijskih mehanizama za primjenu mjera energetske efikasnosti, ali i nivoa svijesti i znanja relevantnih učesnika i krajnjih korisnika“, smatraju u Ministarstvu.

Značajan potencijal za uštedu energije leži u, kako su rekli, sektoru domaćinstava, koje na godišnjem nivou ima značajan udio u ukupnoj potrošnji energije u Crnoj Gori. Racionalnim korišćenjem električne energije domaćinstva u Crnoj Gori mogu u velikoj mjeri da doprinesu smanjivanju potrošnje energije.

„Građani postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu da u značajnoj mjeri povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju efekata staklene bašte“, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu značaj primjene mjera energetske efikasnosti, Ministarstvo kapitalnih investicija kontinuirano učestvuje u sveobuhvatnoj javnoj kampanji za promovisanje energetske efikasnosti u cilju dodatnog unapređenja svijesti građana.

U cilju obilježavanja Svjetskog dana energetske efikasnosti Ministarstvo kapitalnih investicija je obezbijedilo određen broj energetski efikasnih sijalica – LED koje su sa informativnim flajerima podijeljene građanima. O uspjehu današnjeg promotivnog događaja, znacaju energetske efikasnosti, ali i svijesti naših građana govori i činjenica da je u roku od svega par sati podijeljeno oko 400 LED sijalica i sav promotivni materijal.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije