fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovo pokretanje proizvodnje košta desetine miliona EUR

Novo pokretanje proizvodnje košta desetine miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Naglo gašenje Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) imalo bi velike finansijske posljedice i za kompaniju Uniprom KAP i za državu Crnu Goru, piše Dan.

Vlasnik Uniprom KAP-a, Veselin Pejović najavio je da će da prekine radni odnos za 600 zaposlenih u fabrici. Ako se to realizuje, doći će i do gašenja svih pogona u kompaniji.

U slučaju naglog prekida proizvodnje, ponovno pokretanje proizvodnje bilo bi izuzetno skupo. Isključenjem struje bi prestao rad ključnih elektrolitičkih ćelija u Elektrolizi, kojih u KAP-u ima između 150 i 160.

Da bi se ponovo pokrenule elektrolitičke ćelije to bi, prema procjenama stručnjaka, koštalo oko 12,5 miliona EUR.

Analitičar tržišta aluminijuma, Goran Đukanović za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao je da se najava o otpuštanju radnika dešava u trenutku političkih prepucavanja.

“Djeluje mi da je i ono u tu svrhu političkih prepucavanja iskorišćeno, ali ovakve stvari se moraju rješavati bez posljedica, kako za firmu tako i za državu, ako je to moguće”, rekao je Đukanović.

On je objasnio da gašenje proizvodnje u KAP-u nije jednostavan proces.

“Ukoliko bi se naglo ugasila struja, tečni metal koji se nalazi u ćelijama bi se stvrdnuo i ne bi bilo moguće bez oštećenja ćelija pokrenuti proizvodnju. Tu bi bio neophodan generalni remont za šta bi bila neophodna ogromna ulaganja koja se mjere milionima EUR”, navodi Đukanović.

S obzirom na to da je firma u stečaju, ukoliko dođe do otpuštanja, otpremnine radnika pale bi na teret države, odnosno budžeta.

Prema procjeni Pejovića, otpremnine za 600 radnika državu će koštati oko deset miliona EUR.

Najčitanije