fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNovac turskom investitoru biće isplaćen do srijede

Novac turskom investitoru biće isplaćen do srijede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Investitor Miodrag Daka Davidović trebalo bi da u srijedu isplati novac turskom investitoru, kako bi mogao da se nastavi proces preuzimanja Željezare Nikšić.

On je, nakon sastanka sa premijerom Dritanom Abazovićem, resornim ministrima i predstavnicima radnika u Kabinetu predsjednika Vlade u Podgorici, kazao da treba da sklopi posao sa najvećom firmom u svijetu koja se bavi proizvodnjom alkohola i da će sav novac od transakcije uložiti u fabriku.

Davidović je, u izjavi koja je emitovana na Facebook stranici Abazovića, saopštio da njegova ideja nije da uđe u dil sa državom, niti da država uđe u vlasniku strukturu, već da Željezara krene samostalno i sa njegovim partnerima iz inostranstva.

To je, kako je rekao, nešto na šta će moći da računaju već od srijede.

“U ponedjeljak dolazi najveća firma u svijetu koja se bavi proizvodnjom alkohola i koja će investirati u Nikšić i zaposliti novih 300 radnika. To je za našu firmu ogroman pomak, ali i za Crnu Goru i Nikšić. Sve što napravimo u toj transakciji spremni smo da uložimo u Željezaru, iako je to za nas veliki rizik”, rekao je Davidović.

Abazović je kazao da će Davidović, u skladu sa svojim biznis planom, u toku naredne sedmice pokušati da izvrši obaveze prema turskoj firmi i “otvori prozor za preuzimanje Željezare”.

On je istakao da država ne želi da ostavi Željezarce na cjedilu i da su za to da se proizvodnja vrati i pomogne investitoru.

“Mislim da smo blizu konačnog rješenja. Biće tu administrativnih peripetija i prepreka i biće potrebno određeno vrijeme da se naprave nekolike aktivnosti koje se odnose na obaveze države. Činimo sve što možemo u dinamici koja je jako brza i idemo ka rješenju”, kazao je Abazović.

On je rekao da žele da maksimalno učine sve da što prije vrate proizvodnju u Željezari i da radnici budu na svojim radnim mjestima.

Radnici Željezare stupili su u štrajk glađu na krovu fabrike, nakon što im je na sastanku sa ministrom ekonomije i turizma, Goranom Đurovićem saopšteno da Evropska komisija (EK) traži studiju izvodljivosti za pet miliona EUR pomoći, na osnovu koje bi država kupila udio u fabrici.

Oni su tražili da se sastanu sa Abazovićem.

Abazović je sinoć nakon ponoći iz Rožaja, gdje je govorio na manifestaciji Dani dijaspore, došao u Nikšić da razgovara sa njima i predložio da se sastanak održi danas, što su radnici prihvatili.

Davidović želi da kupi Željezaru od turske Tosyali grupe i već pregovara sa njima. Turski partner traži 20 miliona EUR, a Davidović je pristao da plati 15 miliona, dok bi država učestvovala sa preostalih pet miliona.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije