fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNjemačka ekspertiza za lakše ispunjenje EU obaveza

Njemačka ekspertiza za lakše ispunjenje EU obaveza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Njemačke institucije u oblasti konkurencije i državne pomoći pružiće u narednom periodu ekspertsku podršku Agenciji za zaštitu konkurencije na putu dostizanja EU standarda u toj oblasti i ispunjavanja obaveza u poglavlju 8 – Konkurencija.

Iz Agencije je saopšteno da je u okviru memoranduma o saradnji potpisanog između nadležnih ministarstava u oblasti ekonomije između Njemačke i Crne Gore, prošle sedmice održan sastanak sa predstavnicima njemačkih institucija u oblasti konkurencije i državne pomoći.

Sa njemačke strane sastanku su prisustvovali Wolfgang Jakobi iz Bundeskartelamt-a, Eva Kleer iz Ministarstva ekonomskih poslova i klimatske akcije i zamjenik ambasadora Njemačke, Christoph Breunig.

Crnogorsku stranu predstavljali su predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Dragan Damjanović, vršilac dužnosti direktora Agencije Nebojša Jovović, generalna direktorica u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma Jasna Vujović, kao i sekretar pregovaračkog poglavlja 8 iz Ministarstva evropskih poslova, Luka Dedić.

Damjanović je istakao da, uzevši u obzir kompleksnost materije kojom se Agencija za zaštitu konkurencije bavi na dnevnoj bazi, administrativni kapaciteti predstavljaju ključni resurs na putu uspostavljanja moderne i nezavisne institucije posvećene evropskom putu Crne Gore, u skladu sa vizijom novog rukovodstva Agencije.

On je kazao da je uvjeren da će ekspertiza njemačkih kolega predstavljati vrijedno iskustvo u obuci službenika koji svakodnevno prate veoma složene slučajeve u oblasti konkurencije i državne pomoći čiji ishod direktno utiče na ekonomsku situaciju u zemlji.

Breuning je naveo da takav vid bilateralne saradnje predstavlja praktičan primjer prijateljskih odnosa dvije zemlje i riješenost Njemačke da bude pouzdan partner Crnoj Gori na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

On je dodao da se raduje budućoj saradnji sa kolegama iz Agencije.

Eksperti iz Njemačke će u narednom periodu blisko sarađivati sa crnogorskim kolegama kako bi prenijeli svoje iskustvo, kao i pripremili službenike Agencije na obaveze koje predstoje nakon članstva Crne Gore u Evropskoj uniji.

U fokusu saradnje će biti jačanje kapaciteta Agencije u oblasti konkurencije i državne pomoći.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Crna Gora u četvrtfinalu

Podgorica, (MINA) - Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore igraće u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. Do plasmana...