fbpx
29.9 C
Podgorica
August 9, 2022.
NaslovnicaMINA BusinessNikšić dobio zvanični suvenir na hakaTON-u

Nikšić dobio zvanični suvenir na hakaTON-u

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Nikšić je dobio svoj zvanični suvenir, urađen na prvom mejkerskom hakaTON-u u Crnoj Gori pod nazivom Kreiraj uspomenu na naš grad.

Za izradu prvog zvaničnog suvenira Nikšića u kombinaciji novih tehnologija – 3D modelovanja, aplikacija i štampe, takmičilo se 11 timova koji su činili kreativci, arhitekte, grafički i industrijski dizajneri, umjetnici, modelari i studenti.

Za najbolje idejno rješenje, inovativnost, funkcionalost, dizajn i izvodljivost, na događaju održanom u Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis, proglašen je rad Urban craftsmen-a.

Ideja vodilja ekipe Urban craftsmena, u kojoj su bili Luka Rakojević iz Nikšića i Podgoričani Jovana Milović, Vukašin Rakočević, Darija Egorova i Haris Bajramović, bila je da urade suvenir koji će biti odraz duha Nikšića.

“Cilj nam je bio da pokažemo ‘dobri duh’ kroz koncept kreiranja i dijeljenja, što znači da i turisti mogu da kreiraju svoj suvenir od uspomena nastalih u Nikšiću. Suvenir je urađen da se može podijeliti i u djelovima, kao simbol dijeljenja i solidarnosti, što čini duh Nikšića“, rekla je Milović u ime pobjedničkog tima, kome je pripalo tri hiljade EUR.

Za središte pobjedničkog i zvaničnog suvenira Nikšića, ekipa je, kao slogan, izabrala stihove kantautora Miladina Šobića „sunce tebi, sunce meni”, dok su na trouglovima – magnetima koji ga okružuju date slike Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog, Bedema, Krupačkog jezera, pjesnika Vitomira Vita Nikolića, narodnog heroja Ljuba Čupića, logo muzičkog festivala Lake festa.

Ekipa 4MFLUCET sa Cetinja koju čine Marko Petričević, Nikola Matičić, Maša Laković, Matija Nikčević, Aleksandra Mijušković i Dušan Aleksić zauzela je drugo mjesto, a nagrađena je sa 1,5 hiljada EUR.

Treće mjesto osvojila je ekipa iz Nikšića „Ovde napon dvesta“ u kojoj su bili Milić Toljić, Anastasija Višnjić i Mićo Kontić, kojima je pripala oprema i set ulaznica za Bedem fest.

HakaTON je trajao 48 sati u prostorijama Tehnopolisa, a prethodio mu je turistički obilazak grada u trajanju dva sata.

Najčitanije