fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNezakonito dodijeljeno preko 16 miliona EUR državne pomoći

Nezakonito dodijeljeno preko 16 miliona EUR državne pomoći

Pogorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršna vlast je 2020. godine dodijelila 88,73 miliona EUR državne pomoći, od čega više od 16 miliona suprotno zakonu, navodi se u izvještaju koji je usvojila Vlada u tehničkom mandatu na sjednici 10. marta.

„Neprijavljene državne pomoći u 2020. godini iznosile su 16,07 miliona EUR, odnosno 18,11 odsto ukupno dodijeljene“, precizirano je u izvještaju, piše Dan.

Neprijavljenu državnu pomoć je 2020. godine, u Vladi Duška Markovića, odobrilo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Barskoj i Crnogorskoj plovidbi, u visini od tri miliona EUR, odnosno 4,9 miliona, Ministarstvo održivog razvoja i turizma Skijalištima Crne Gore 1,13 miliona, a Ministarstvo ekonomije Crnogorskom operateru tržišta električne energije tri miliona. Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, u Vladi Zdravka Кrivokapića, uplatilo je novoj avio-kompaniji ToMontenegro četiri miliona EUR.

Takođe, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva dodijelilo je Montenegro Airlinesu pomoć od ukupno 43,06 miliona EUR.

„Iznos od 18,06 miliona EUR za izmirenje dospjelih obaveza shodno Zakonu o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju, zaključkom Vlade sa tekuće budžetske rezerve isplaćeno je Montenegro Airlinesu 25 miliona na osnovu informacije koju je pripremilo ranije Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za izmirenje dijela navedenih obaveza“, navodi se u izvještaju.

Agencija je donijela rješenje početkom septembra 2020. godine i ocijenila da nijesu ispunjeni uslovi za primjenu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji, a koji bi isključivao prisustvo državne pomoći i naložila Ministarstvu da privremeno obustavi dodjelu sredstava preduzeću.

Vlada je, takođe, kroz regionalnu pomoć dodijelila preko 13 miliona EUR.

Za program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije dodijeljena je pomoć od 39,93 hiljade EUR, za podsticanje razvoja klastera 73,86 hiljada, za povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja 493,36 hiljada EUR, za unapređenje inovativnosti u malim i srednjim preduzećima 168,98 hiljada, za podršku zanatstvu 2,87 hiljada, za podršku ženama i mladima u biznisu 89,36 hiljada, za podsticaj cirkularne ekonomije 4,83 hiljade i za podršku digitalizaciji 177,3 hiljade.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije