fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNepromijenjena vrijednost dolara

Nepromijenjena vrijednost dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice ostala je gotovo nepromijenjena, blizu najnižeg nivoa u više od dva mjeseca, a u fokusu ulagača bilo je jačanje inflacionih pritisaka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,1 odsto, na 90,3 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,7 odsto, na 109,35 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, 0,1 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,2145 USD.

Glavna tema na tržištima bila je prošle sedmice inflacija u SAD-u, nakon što je objavljeno da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u aprilu porasle tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.

Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljanog nivoa Feda od dva odsto.

Taj izvještaj se danima čekao s velikim oprezom zbog znakova da bi ogromni fiskalni podsticaji mogli izazvati rast potrošačkih cijena.

Uz to, posljednjih mjeseci snažno rastu cijene sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima, dok kompanije povećavaju plate kako bi privukle kvalifikovane radnike.

Sve to moglo bi dovesti do jačanja inflacionih pritisaka na duže staze, iako američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

“Rasprava o inflaciji diktiraće trendove na tržištu još neko vrijeme, u najmanju ruku ovo ljeto. Mislim da je prerano da umanjujemo njenu važnost, ali prerano je i za pretjerivanje”, kazao je Timothy Graf iz Strate Street Global Marketsa.

Ukoliko se zadrži inflacija na povišenim nivoima duže vrijeme, Fed bi mogao zaoštriti monetarnu politiku prije nego što se očekivalo.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju nakon izvještaja o potrošačkim cijenama da postoji 80 odsto izgleda da će Fed povećati kamate u decembru naredne godine, dok se dosad očekivalo da ih neće povećati prije 2023. godine.

Zahvaljujući tome, dolar je u prvoj polovini sedmice jačao. Međutim, u drugom dijelu izgubio je te dobitke jer je nekoliko zvaničnika Feda ponovilo da bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno zbog ponovnog otvaranja ekonomije.

Dolar je sve dobitke od početka sedmice izgubio u petak, nakon što je objavljeno da je promet u trgovini na malo u SAD-u u aprilu ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na mart, kada je zahvaljujući podsticajnim čekovima Amerikancima skočio više od deset odsto.

„Dolar je oslabio nakon razočaravajuće vijesti o glavnom pokretačkom motoru, potrošnji, što ukazuje na neujednačen oporavak”, kazao je analitičar u firmi Western Union Business Solutions, Joe Manimbo.

Najčitanije

suncano, vremenska prognoza

U Crnoj Gori sjutra sunčano

Podgorica, (MINA) - U Crnoj Gori sjura će biti pretežno sunčano, a najviša temperatura...