fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNemaju pravog konkurenta na tržištu mobilne sigurnosti

Nemaju pravog konkurenta na tržištu mobilne sigurnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – IPification autentifikacija nema pravog konkurenta na tržištu mobilne sigurnosti jer je taj način otporan na hakerske napade na baze podataka, saopštio je osnivač kompanije IPification, Harry Cheung, a to rješenje je odnedavno dostupno i u Crnoj Gori.

Cheung, koji je i predsjednik kompanije iz Hongkonga koja je kreirala to napredno rješenje, u Crnu Goru je došao kako bi sa Crnogorskim Telekomom sklopio sporazum o saradnji, prema kojem je ovaj operator IPification autentifikaciju uvrstio u svoju ponudu za kompanije i poslovne partnere.

„IPification autentifikacija zapravo ni nema pravog konkurenta na tržištu mobilne sigurnosti jer je ovaj način otporan na hakerske napade na baze podataka na koje su osjetljivi korisničko ime i lozinka, presretanje SMS poruka, a lakši je za korišćenje od specijalizovanih aplikacija koje narušavaju korisničko iskustvo“, rekao je Cheung u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da ni trenutno popularna biometrijska verifikacija nije najbolje rješenje iz ugla privatnosti jer se zasniva isključivo na ličnom svojstvu korisnika.

„Naša želja je da objedinimo visok nivo sigurnosti, u skladu sa OpenID Connect specifikacijom, očuvanje privatnosti korisnika, jer se prilikom verifikacije ne koriste lični podaci, i glatko korisničko iskustvo, sa minimalnom ili nikakvom interakcijom korisnika“, objasnio je Cheung.

On je kazao da njihovo rješenje koristi informacije o mobilnom uređaju, SIM kartici i druge koje o korisniku ima njegov mobilni operator, da bi aplikacija dobila povratnu informaciju kojom se potvrđuje njegov identitet. U Crnoj Gori trenutno sarađuju samo sa Telekomom.

„Ako se javi neka nedosljednost, stiže obavještenje da se verifikacija mora obaviti na neki drugi način“, dodao je Cheung.

On je kazao da je, nakon što je napustio Kaspersky, u kojem je proveo više od deset godina, tražio novi izazov.

„Ja sam preduzetnik i nijesam mogao da se odmaram, počeo sam da se dosađujem. U to vrijeme, bilo je tri milijarde korisnika pametnih telefona u svijetu. Tada sam shvatio da prvi korak u njihovoj zaštiti mora biti autentifikacija svakog korisnika“, ocijenio je Cheung.

IPification može da se koristi kao dodatni način verifikacije korisnika unutar mobilnih aplikacija, paralelno sa postojećim načinima (korisničko ime i lozinka, verifikacija putem SMS-a i biometrijska verifikacija). Osim toga, može i da se koristi kao jedini način verifikacije, sa minimalnom interakcijom ili bez ikakve interakcije korisnika.

On je kazao da je jedan od razloga zašto su izvršni direktor IPification-a, Stefan Kostić i on prethodnih dana boravili u Crnoj Gori upravo širenje mreže njihovih partnera. Od osnivanja kompanije do danas, dakle u prethodne dvije godine, sklopili su saradnju sa preko 50 operatora na više od 30 tržišta širom svijeta.

„Saradnja sa Crnogorskim Telekomom je prirodna, budući da je Telekom najveći telekomunikacioni operator u Crnoj Gori. Jednako značajno je što Telekom pripada Deutsche Telekom grupi, najvrijednijem telekomunikacionom brendu u Evropi i jednoj od vodećih svjetskih telekomunikacionih kompanija“, precizirao je Cheung.

Prednost IPification-a leži u tome što se može implementirati u sve mobilne aplikacije i servise koji imaju potrebu da verifikuju svoje korisnike i njihove akcije unutar aplikacija – bilo da je riječ o m-bankingu, onlajn prodavnicama, mobilnim igrama, video i audio streaming aplikacijama, kao i turističkim aplikacijama za rezervaciju smještaja.

„Samim tim, vlasnici aplikacija će svojim korisnicima omogućiti bezbjednu verifikaciju, bez upotrebe njihovih ličnih podataka i bez narušavanja korisničkog iskustva, čime će povećati broj registrovanih korisnika, podstaći aktivnu upotrebu aplikacije i povećati prihode. Ostvariće i prednost u odnosu na konkurente koji svojim korisnicima ne pružaju jednak nivo bezbjednosti, zaštite privatnosti i korisničkog iskustva“, ocijenio je Cheung.

Istovremeno, mobilni operatori poput Telekoma će unaprijediti ponudu za svoje poslovne partnere i ostati relevantni igrači na sve bitnijem polju mobilnog identiteta.

On je, govoreći o smjeru u kojem će se kretati digitalni odnosno mobilni identitet ljudi, kazao da sve više država širom svijeta traži rješenja za zaštitu i verifikaciju digitalnog identiteta svojih građana, pa su mobilni operatori uz IPification u idealnoj poziciji da ponude konkretno i savremeno rješenje za autentifikaciju, odnosno verifikaciju korisničnih identiteta.

„Jedan od bitnih koraka na tom putu je PSD2 regulativa Evropske unije koja dio odgovornosti prebacuje na banke, finansijske ustanove i trgovce, odnosno sve one koji neke svoje usluge prodaju onlajn. PSD2 će se od septembra primjenjivati u EU, ali će uticaj biti globalan, a najprije će se odraziti na države poput Crne Gore, koje aktivno rade na usaglašavanju domaćeg sa zakonodavstvom Evropske unije“, naveo je Cheung.

Cheung ima dvije decenije iskustva u oblasti sajber bezbjednosti, a u IT sektor je, kako je kazao, ušao kao preduzetnik, spletom okolnosti.

„U to vrijeme sam se pripremao da otvorim svoju farmu, pronašao sam pogodnu zemlju i sve je bilo spremno za pokretanje posla. U posljednjem trenutku dobio sam ponudu da dođem u Peking. Prijatelj me je pozvao da vodim kompaniju koja je na kineskom tržištu distribuirala TrendMicro softverske proizvode. Prihvatio sam ponudu i obreo se u oblasti sajber bezbjednosti“, rekao je Cheung.

Nakon uspjeha sa kompanijom TrendMicro, Cheung je počeo da radi za Kaspersky Lab, najveću privatnu kompaniju za proizvodnju rješenja za IT bezbjednost na svijetu.

„Mogu slobodno reći da sam prisustvo kompanije Kaspersky u Kini sam obezbijedio. Kada sam dobio priliku, rekao sam sebi: imaš tri godine da uspiješ ili ćeš ostati bez svega. Da bih pokrenuo posao, prodao sam kuću. Novac sam potrošio za manje od godinu, pa sam prodao drugu kuću. Novac od nje je potrajao do kraja druge godine, ali nije bilo dovoljno. Odlučio sam da prodam i treću kuću koju sam imao, jer sam vjerovao da ću uspjeti“, kazao je Cheung.

Kaspersky je, kako je naveo, nudio sjajne proizvode, ali po višim cijenama.

„Napravio sam plan da neko vrijeme poklanjam proizvod kako bih ga promovisao, i to je funkcionisalo. Ubrzo sam preuzeo cijelo tržište, a u Kasperskom postao član borda direktora i bio sam zadužen za strategiju i rast kompanije u azijsko-pacifičkoj regiji (APAC)“, dodao je Cheung.

Najčitanije