fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNejasni benefiti inicijative Otvoreni Balkan

Nejasni benefiti inicijative Otvoreni Balkan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi inicijativu Otvoreni Balkan, i njoj slične, trebalo da sagleda sa dodatnom pažnjom i u skladu sa državnim prioritetima, a najveći je ubrzanje procesa evropskih integracija, saopšteno je iz Centra za ekonomske i evropske studije (CEES).

„Na taj način se ne bi preuzimale međunarodne obaveze koje nemaju jasne benefite za zemlju, ali imaju visoke oportunitetne troškove i dodatno opterećuju ionako ograničene administrativne kapacitete zemlje, usporavajući je tako u pregovorima sa Evropskom unijom (EU)“, navodi se u saopštenju CEES-a u vezi sa inicijativom Otvoreni Balkan.

Crna Gora, kako su dodali, teži članstvu u EU i shodno tom cilju i jasnim benefitima za državu i društvo u cjelini, svoje politike usaglašava sa evropskim.

„Stoga je u kontekstu inicijative Otvoreni Balkan, nejsno kako bi i zašto naša država mogla usaglašavati svoje zakonodavstvo sa državama regiona koje imaju niži stepen usaglašenosti svog zakonodavstva sa evropskim, ili još nijesu otvorile pristupne pregovore“, poručili su iz CEES-a.

Kako su naveli, Crna Gora, kao dobar susjed i odgovoran partner u regionu, učestvuje u regionalnoj saradnji u skladu sa Centralnoevropskim sporazumom o slobodnoj trgovini (CEFTA), a takođe aktivno učestvuje i ispunjava obaveze iz Berlinskog procesa, sve u cilju doprinosa zajedničkoj budućnosti regiona u EU.

„S obzirom na sve to, kao i na nepostojanje konkretne cost-benefit analize efekata inicijative Otvoreni Balkan, nejasno je zašto bi Crna Gora ulagala resurse u procese koji je najvjerovatnije udaljavaju od njenog glavnog spoljnopolitičkog cilja – integracije u EU“, saopštili su iz CEES-a.

Iz CEES-a su kazali da iako se u javnosti često pominje da inicijativa Otvoreni Balkan donosi ekonomske koristi, ne postoje analize koje to dokazuju, niti koja je to dodata vrijednost te inicijative u odnosu na Berlinski proces i mehanizam regionalne saradnje uspostavljen CEFTA sporazumom.

„Stoga je važno da Crna Gora ima jasnu platformu za učešće na predstojećem samitu u Ohridu, kojim neće preuzeti bilo kakve obaveze po pitanju Otvorenog Balkana, a ohrabruje stav Vlade da naša zemlja na navedenom samitu bude posmatrač“, dodali su iz CEES-a.

Inicijativa Otvoreni Balkan pokrenuta je od Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije i, kako su objasnili iz CEES-a, ukazuje na težnju ka stvaranju zajedničkog tržišta regiona, što je mnogo veći stepen integracije u odnosu na sadašnju zonu slobodne trgovine reflektovanu kroz CEFTA.

„Ipak, da inicijativa Otvoreni Balkan već sada ima mogućih izazova, pokazuje i to da su za sada bilateralne međudržavne sporazume o pristupanju Otvorenom Balkanu potvrdile samo Srbija i Albanija, ali ne i Sjeverna Makedonija, dok ih ne usaglasi domaćim propisima. Ovo je naročito izazovno kada je riječ fitosanitarnim, veterinarskim i propisima o bezbjednosti hrane“, zaključuje se u saopštenju CEES-a.

CEES je nevladina, neprofitna organizacija, posvećena unapređenju javnih politika u procesu evropskih integracija za održivi, inkuzivni, zeleni i otporni socio-ekonomski razvoj i ostvarivanje ciljeva održivog razvoja Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije