fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNegativno mišljenje na reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta

Negativno mišljenje na reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na finansijsku i negativno mišljenje na reviziju pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu.

„DRI skreće pažnju da su revizijom Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu utvrđene nepravilnosti, kojima se koriguje budžetski rezultat i promjena neto gotovine“, navodi se u saopštenju DRI.

Oni su objasnili da nakon izvršenih korekcija, gotovinski deficit iznosi 2,62 miliona EUR dok je u Predlogu zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu iskazan gotovinski suficit od 11,19 miliona EUR, a modifikovani gotovinski deficit 4,86 miliona EUR dok je u Predlogu zakona iskazan modifikovani suficit od 8,94 miliona EUR.

„Neto promjena gotovinskih depozita iznosi 36,82 miliona EUR, dok u Predlogu zakona iznosi 33,72 miliona EUR, dok stanje gotovine na kraju prošle godine iznosi 83,14 miliona EUR a u Predlogu zakona 80,04 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Revizijom je utvrđeno da u Glavnoj knjizi Trezora nije evidentirano 16 miliona EUR, koji su, pored ostalih nepravilnosti, presudno uticali na promjenu budžetskog rezultata.

„Imajući u vidu da se nakon izvršenih korekcija mijenja budžetski rezultat, DRI preporučuje da Vlada razmotri mogućnost pripreme amandmana na Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu“, dodaje se u saopštenju.

Kod revizije pravilnosti, nadležni Kolegijum je izrazio negativno mišljenje iz razloga što Poreska uprava nije izradila Završni poreski račun za prošlu godinu do 31. marta, i on nije mogao biti obrađen već drugu godinu zaredom, kao i zbog kršenja drugih zakonskih odredbi, koje uređuju funkcionisanje fiskalnog sistema i imaju imperativnu primjenu.

„Ministarstvo finansija nije obezbijedilo evidenciju obaveza u Glavnoj knjizi trezora u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore i budžete opština, već samo evidenciju stanja obaveza na kraju godine po osnovu dostavljenih izvještaja potrošačkih jedinica“, navodi se u saopštenju.

Revizijom Izvještaja o neizmirenim obavezama utvrđeno je da su sljedeće potrošačke jedinice obavile ugovaranje obaveza iznad planiranih i odobrenih sredstava i to: Zavod za školstvo, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Fond penzijskog i invalidskog osiguranja.

„Revizijom je utvrđeno da dio računa, koji su bili iskazani u Predlogu zakona o završnom računu za 2022. godinu, a koji se odnosi na donatorske račune javnih ustanova nijesu objelodanjeni na kraju prošle godine, što uslovljava iskazivanje rezerve u vezi sa zaključkom o ukupnom stanju sredstava na državnim računima koji nose oznaku PIB potrošačkih jedinica i Računi javnih ustanova“, rekli su iz DRI.

U postupku revizije nije bilo moguće utvrditi u kom iznosu i za koju namjenu su utrošena sredstva, koja se odnose na direktnu donaciju Evropske komisije u iznosu od 30,5 miliona EUR iz razloga što kod potrošačkih jedinica koje sprovode program budžetske podrške ne postoji naziv programa ili aktivnosti, koje bi dovelo u vezu izvor sredstava Evopske komisije sa namjenom odnosno potrošnjom budžetskih sredstava.

„Ministarstvo finansija nije otvorilo poseban račun za svaki pojedinačni Finansijski sporazum ili Odluku Evropske komisije, na kom će se evidentirati povlačenje sredstava dobijenih u okviru pretpristupne pomoći Evropske unije“, kazali su iz DRI.

Revizijom je takođe utvrđeno da su za obavljanje poslova, koji su definisani aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji zaključivani ugovori o konsultantskim uslugama i ugovori o djelu.

„Prekoračenje dozvoljene potrošnje sredstava budžetske rezerve za finansiranje redovnih djelatnosti potrošačke jedinice je utvrđeno kod pet jedinica: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvo pravde, Ministarstvo sporta i mladih i Ministarstvo kapitalnih investicija“, navodi se u saopštenju.

Revizijom kapitalnog budžeta utvrđeno je, kako se dodaje, da opštine nijesu ili su neredovno izvještavale Upravu za kapitalne projekte o realizaciji zaključenih ugovora o realizaciji posebnog programa i ugovore o namjenskoj potrošnji sredstava iz Posebnog programa, odnosno sredstva od ekonomskog državljanstva.

„U oblasti javnog duga, revizijom je utvrđeno da ne postoje detaljnije procedure za način evidentiranja i izvještavanja o javnom dugu. Kada je riječ o evidenciji državne imovine, nadležno ministarstvo i Uprava za državnu imovinu nijesu stavili u funkciju softver za vođenje jedinstvene evidencije i registra nepokretnosti. Uprava za državnu imovinu nije obavila procjenu popisanih nepokretnosti u državnoj svojini“, navodi se u izvještaju.

U cilju unapređenja fiskalnog sistema, nadležni Kolegijum je dao Skupštini i Vladi tri sistemske preporuke da se preduzeća, koja su dio sistema finansiranja po osnovu javnih prihoda, kao što su Morsko dobro, Fond za zaštitu životne sredine i Veterinarska komora i ambulante finansiraju kroz sistem budžeta Crne Gore.

„Preporuka je da Skupština, u cilju usklađivanja sa Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotri mogućnost da izmijeni normu godišnjeg zakona o budžetu, koja se odnosi na konsolidaciju sopstvenih prihoda javnih ustanova, tako da se u Glavnoj knjizi trezora evidentiraju svi nekonsolidovani primici i izdaci svih javnih ustanova koje se finansiraju iz budžeta Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Predloženo je i da Vlada, prilikom donošenja uredbe o organizacionim promjenama potrošačkih jedinica, utvrdi i nadležnosti koje se odnose na izradu godišnjih finansijskih izvještaja.

U odnosu na zaključak Skupštine povodom razmatranja Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godine i Izvještaja o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu, DRI je, na osnovu nalaza utvrđenih revizijom Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za prošlu godinu utvrdila da je realizovano 30 odsto preporuka datih u Izvještaju o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2022. godinu, osam odsto djelimično realizovano, 56 odsto nije realizovano, četiri odsto preporuka nije primjenjivo, dok za dva odsto preporuka nije utvrđen status.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tehnopolis

Počeo BoostMeUp Bootcamp

Nikšić, (MINA-BUSINESS) - U Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis je počeo petodnevni Bootcamp BoostMeUp...