fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaplata za četiri mjeseca premašila prošlu i plan za ovu godinu

Naplata za četiri mjeseca premašila prošlu i plan za ovu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) je za prva četiri mjeseca ove godine naplatila 593,7 miliona EUR bruto prihoda, što je 127 miliona ili 27 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Plan naplate prihoda od januara do kraja aprila premašen je 90 miliona EUR ili 18 odsto“, navodi se u saopštenju PU.

Naplata svih kategorija poreza zabilježila je rast.

Naplata je po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV) iznosila 140 miliona EUR, što je 24 miliona više u odnosu na isti prošlogodišni period i 5,9 miliona iznad plana za ovu godinu.

„Procesi povraćaja PDV-a poreskim obveznicima značajno su ubrzani tokom četvoromjesečnog perioda, na čemu PU posvećeno radi“, kazali su njeni predstavnici.

Kako su precizirali, naplata poreza na dobit pravnih lica ove godine premašila je prošlogodišnju za 59 miliona EUR, a rast je ostvaren i u odnosu na plan 37 odsto.

Naplata doprinosa iznosila je 182 miliona EUR i veća je od naplate za prošlu godinu 26 miliona ili 16 odsto, odnosno 18,5 miliona od planirane za ovu godinu.

„U aprilu je ostvarena bruto naplata prihoda iznosila 149,3 miliona EUR, što je 39,4 miliona ili 36 odsto više u odnosu na uporedni period, a 32,3 miliona ili 28 odsto više u odnosu na plan prihoda za april“, navodi se u saopštenju.

Iz PU su kazali da će se trend rasta naplate budžetskih prihoda nastaviti i u predstojećim mjesecima ljetnje turističke sezone kroz aktivnosti usmjerene na povećanju stepena dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza i intenzivirani inspekcijski nadzor.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Danijel Zivkovic

Živković: Crna Gora mora ostati građanska i evropska

Podgorica, (MINA) – Crna Gora mora ostati multinacionalna, građanska i evropska, ko god bio...