fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaplaćeno 80 miliona EUR više nego prošle godine

Naplaćeno 80 miliona EUR više nego prošle godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U državnu kasu se od početka godine od naplate svih poreza slilo skoro 1,2 milijarde EUR, 80 miliona više nego prošle, dok je u odnosu na 2019. to pad od 60 miliona, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina.

Podaci pokazuju da je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) na domaćem tržištu od početka godine manja i u odnosu na isti period prošle, ali i pretprošle godine, pišu Dnevne novine.

Ipak, kako su kazali iz UPC, početak ljetnje turističke sezone imao je pozitivan uticaj na privredni promet, ali i na naplatu javnih prihoda, posebno onih koji su u direktnoj vezi sa istim, poput poreza na dodatu vrijednost.

“Od početka godine Uprava prihoda i carina ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 1,18 milijardi EUR, što je čak sedam odsto više nego u uporednom periodu prošle godine, a pet odsto manje nego u komparativnom periodu 2019. godine, kada su prviredni tokovi bili na vrhuncu”, kazali su iz UPC.

Kad je u pitanju naplata poreza na dodatu vrijednost pri uvozu, ona je od početka januara do 20. avgusta iznosila skoro 310 miliona, što je za 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine, ali i devet odsto manje nego tokom 2019.

“Naplata PDV na domaćem tržištu od početka godine iznosila je 156,76 miliona, što je četiri odsto manje nego u uporednom periodu prošle godine, kao i 22 odsto manje nego tokom 2019. godine” navode iz Uprave.

Oni su objasnili da je rezultat naplate PDV-a na domaćem tržištu očekivan s obzirom na ekonomsku krizu koja je uslijedila s početkom pandemije, a zbog koje je došlo do drastičnog pada prometa u većini privrednih djelatnosti.

Zvanični podaci turističkih vlasti pokazuju da je ovogodišnja turistička sezona premašila sva očekivanja i projekcija, pa je shodno tome, kako pokazuju podaci Uprave, sezona pozitivno uticala i na privredni promet, te naplatu.

“Tako je u periodu od početka juna do 20. avgusta naplata PDV pri uvozu iznosila 142,44 miliona EUR, što je 42 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kao i pet odsto više nego tokom 2019. godine. Naplata PDV na domaćem tržištu od početka juna do 20. avgusta iznosila je 66,88 miliona, što je 22 odsto više nego u komparativnom periodu prošle godine, kao i 16 odsto manje nego tokom 2019. godine”, kazali su iz Uprave.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije