fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNacrt sporazuma predviđa liberalizaciju prevoza tereta

Nacrt sporazuma predviđa liberalizaciju prevoza tereta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nacrtom sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta između Crne Gore i Švajcarske, između ostalog se predviđa liberalizacija prevoza tereta, čime se smanjuju troškovi i uklanjaju administrativne barijere, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Oni su kazali da je Nacrt sporazuma usaglašen na sastancima Mješovite komisije Crne Gore i Švajcarske u oblasti međunarodnog drumskog prevoza putnika i tereta u organizaciji.

„Sporazum o međunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta između crnogorske Vlade i švajcarskog Saveznog vijeća predviđa liberalizaciju prevoza tereta. Njime je definisano obavljanje prevoza tereta u bilateralnom, tranzitnom i prevozu za/iz treće zemlje bez dozvola, čime se smanjuju troškovi prevoza i uklanjaju administrativne barijere u međunarodnom drumskom saobraćaju“, objašnjeno je iz Ministarstva.

Sporazumom se, kako su kazali, na savremen način uređuju odnosi u međunarodnom prevozu putnika i tereta u drumskom saobraćaju i tako olakšava protok robe i putnika.

Iz Ministarstva su naveli da je rezultat dvodnevnog zasijedanja sadržan u potpisanom protokolu sa sastanka Mješovite komisije, gdje su objašnjene unutrašnje procedure koje predhode potpisivanju sporazuma. Tu je definisan i niz budućih koraka na unapređenju i podsticanju međunarodnog drumskog saobraćaja između dvije države.

Crnogorsku delegaciju je na sastanku predvodio generalni direktor za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, Dalibor Milošević, a švajcarsku šef Odjeljenja za međunarodna pitanja saveznog Ministarstva za životnu sredinu, saobraćaj, energetiku i komunikacije, Jean-Claude Schneuwly.

Najčitanije

Andrej Milovic

Milović: Ekstradicija Kneževića rezultat predanog rada

Podgorica, (MINA) - Ekstradicija optuženog predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, rezultat je predanog rada...