fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMugoša: Potrebne hitne socio-ekonomske mjere

Mugoša: Potrebne hitne socio-ekonomske mjere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Troškovi života drastično su porasli, pa je Crna Gora postala najskuplja za život u regionu, zbog čega su neophodne hitne socio-ekonomske mjere, saopštio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i kandidat liste Zajedno, Boris Mugoša.

On je kazao da su te mjere planirane programom koalicije i da, između ostalog, uključuju pokretanje ozbiljnog investicionog ciklusa, odnosno realizaciju kapitalnih projekata, ali i podršku socijalno ranjivim kategorijama, kao što su korisnici socijalnih davanja, podstanari, nezaposleni i penzioneri.

“Za normalan život četvoročlane porodice potrebno je 1,9 hiljada EUR. Imamo preko 70 hiljada penzionera sa penzijom do 400 EUR i 60 hiljada građanki i građana sa minimalnom zaradom. Takva situacija zahtijeva odgovornost i znanje, a ne populizam”, poručio je Mugoša.

On je dodao da mjere koje su planirali uključuju podršku nezaposlenima, uz posebni dodatak od 200 EUR za nezaposlene samohrane roditelje, potom uvećanje izdvajanja za materijalno obezbjeđenje porodice i tuđu njegu 50 odsto, kao i podršku podstanarima i hraniteljskim porodicama.

Kada je riječ o djeci, mjere podrazumijevaju subvencioniranje troškova vrtića do 100 odsto iznosa za djecu iz porodica u riziku, ali i besplatnu užinu za osnovce i prevoz za djecu iz socijalno ranjivih kategorija.

Mjere, kada su pitanju penzioneri, predviđaju povećanje iznosa penzija 20 odsto za one ispod državnog prosjeka, a deset odsto za one iznad tog prosjeka.

“Sredstva za te mjere značajnim dijelom će biti obezbijeđena racionalizacijom određenih postojećih budžetskih izdataka, kao što su ugovori o djelu, konsultantske usluge, zakup objekata, službena putovanja i reprezentacije i administrativni materijal, te njihovim preusmjeravanjem na podršku socijalno ranjivim kategorijama”, objasnio je Mugoša.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Tamaš Kamaraši reizabran za predsjednika SSI

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Aktuelni predsjednika Savjeta stranih investitora (SSI), Tamaš Kamaraši, reizabran je na...