fbpx
NaslovnicaMINA BusinessM:tel najavljuje preko 80 odsto pokrivenosti 5G mrežom do kraja godine

M:tel najavljuje preko 80 odsto pokrivenosti 5G mrežom do kraja godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija M:tel planira da do kraja godine, kako je saopšteno, 5G signalom dostupnim u svim opštinama obuhvati preko 80 odsto stanovništva.

Iz kompanije su rekli da je to ne samo tehnološki iskorak, već i obećanje boljeg digitalnog doba za sve građane.

Izvršni direktor M:tel-a, Zoran Milovanović, naveo je da je u prošloj godini, M:tel uložio intenzivan trud u razvoj nove tehnologije, postavljajući najnovije bazne stanice na 50 ključnih lokacija i započinjući njihovu integraciju u mrežu.

„Rezultat toga je da je krajem prošle godine 5G signalom bilo pokriveno oko 30 odsto stanovništva. Ekspanzija mreže je sada nezaustavljiva, a puna njena snaga i komparativna prednost do izražaja dolazi pokrivanjem gradskih sredina (3.6 GHz) kao i putnih pravaca (700 MHz), što je podržano snažnom optičkom mrežom koja povezuje 5G bazne stanice”, rekao je Milovanović.

5G mreža predstavlja ključnu prekretnicu u digitalnom razvoju Crne Gore. Njena implementacija omogućiće vrhunski servis građanima i biznis sektoru, postavljajući temelje za budućnost digitalne komunikacije.

Direktor Sektora za tehniku M:tel-a, Goran Nastić, naveo je da u ovoj godini nastavljaju neumorno sa razvojem 5G mreže, te očekuju da će pokrivenost stanovništva premašiti 50 odsto do kraja marta.

„Naš cilj je razvijati mrežu paralelno u svim regionima Crne Gore, čime će 5G servis biti dostupan većini opština do kraja marta”, poručio je Nastić.

Za korišćenje 5G mreže neophodno je da postpaid ili biznis korisnik ima uređaj koji podržava 5G i da prijavu izvrši putem Moj mtel platforme. Servis je moguće aktivirati i odlaskom u najbližu poslovnicu kao i pozivom Korisničkog servisa na broj 1600.

Ključne prednosti 5G mreže, poput izuzetne brzine prenosa podataka od oko jedan Gbps, minimalnog kašnjenja i sposobnosti povezivanja velikog broja uređaja, otvaraju vrata raznovrsnim aplikacijama u industriji, zdravstvu, poljoprivredi i saobraćaju.

Očekuje se da će nova 5G mreža modernizovati život ljudi i kompletno okruženje, pružajući neviđene mogućnosti za poboljšanje životnog standarda, komfora i pojednostavljivanje svakodnevnih aktivnosti.

Kompanija M:tel, dugogodišnji lider u telekomunikacijama u Crnoj Gori, u julu 2022. godine je kročila u novu eru digitalnog doba puštanjem prve 5G bazne stanice u Podgorici.

Ova inicijativa označila je početak implementacije 5G mreže, postavljajući M:tel kao nosioca tehnološkog napretka u Crnoj Gori. Krajem 2022. godine, uspješno su osigurali potrebni frekvencijski opseg na aukciji Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP), obezbjeđujući čvrste temelje za 5G NSA mrežu.

M:tel će nastaviti da podržava razvoj start up-ova kroz M:tel-ovu Digitalnu fabriku, pružajući nove resurse i mogućnosti za inovacije u svim oblastima. Poslovni procesi u kompanijama postaće efikasniji, a digitalni servisi će dobiti novu snagu, pružajući krajnjim korisnicima neograničene mogućnosti.

Kao kompanija posvećena digitalnom napretku, M:tel je uvjeren da će 5G mreža ne samo unaprijediti način komunikacije, već i transformisati način života i poslovanja. 5G tehnologija predstavlja temelj za budućnost, a M:tel ostaje predvodnik u ostvarivanju digitalnih snova Crne Gore.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

nto

Očekuju dobru predstojeću ljetnju sezonu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalna turistička organizacija (NTO) sprovela je kratku anketu u susret ljetnjoj...