fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMotor s embraera skidaju do kraja sedmice

Motor s embraera skidaju do kraja sedmice

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Motor američko-irske kompanije GECAS, koji se nalazi na jednom od aviona u vlasništvu To Montenegra, biće skinut krajem sedmice, saopšteno je iz nacionalne avio-kompanije.

Skidanje motora, koji je posljednje tri godine iznajmljivao Montenegro Airlines (MA), tražio je GECAS, jer mu se za zakupninu od decembra duguje 354,85 hiljada USD, piše Pobjeda.

Motor je instaliran na embraeru 195, registarskih oznaka 40-AOB, koji je od februara u vlasništvu kompanije To Montenegro, ali zbog problema sa motorima već mjesecima nije operativan.

“Insistirali smo da se taj motor što prije demontira, kako bismo instalirali naše i krenuli sa letovima. Kako vam je poznato, imamo sve više zahtjeva putnika za novim letovima i destinacijama, tako da smo veoma zainteresovan da što prije završimo ovaj proces”, rekli su iz To Montenegra.

Motor GECAS-a je 2018. zakupio MA i za njega je dnevno plaćao 2,3 hiljade USD. Od 1. decembra zakupnina nije plaćana, a avioni nacionalne avio-kompanije prizemljeni su mjesec kasnije, dok je 28. aprila u MA uveden stečaj.

GECAS je 28. maja dostavio Privrednom sudu zahtjev za priznavanje 354,85 hiljada USD potraživanja od MA za zakup motora.

“Stečajni povjerilac ima pravo da potražuje 197,8 hiljada USD za zaostale zakupnine do 28. aprila, 69 hiljada USD za zakup od 28. aprila do 28. maja, dvije hiljade USD za osiguranje, 15,95 hiljada EUR za kašnjenje sa plaćanjem kamate i 70 hiljada EUR za očekivane troškove povraćaja motora”, navedeno je u zahtjevu GECAS-a.

Navedeni iznosi su obračunati do 28. maja i povećaće se 2,3 hiljade USD za svaki dan za koji motor ne bude vraćen stečajnom povjeriocu i dok bude u nezakonitom posjedu stečajnog dužnika.

Potraživanja GECAS-a odbio je stečajni upravnik Saša Zejak, navodeći da od 17. februara, kada je avion kupio To Montenegro, MA nema kontrolu nad motorom. U međuvremenu, iz To Montenegra je saopšteno da oni neće platiti dug za zakup, jer nema pravne osnove za to.

Prethodno je izvršni direktor To Montenegra, Predrag Todorović, tražio od stečajne uprave MA da odredi tehničko lice koje će koordinisati reisporuku motora GECAS-u, što Zejak nije prihvatio.

Stečajna uprava je nakon toga ponudila To Montenegru na korišćenje hangar na aerodromu u Podgorici za skidanje motora, ali dogovor nije postignut. Zbog toga su inženjeri GECAS-a, prema tvrdnjama stečajne uprave, motor skidali na otvorenom.

Na avionu 40-AOB fali još jedan motor, koji je takođe MA iznajmljivao, ali je njegov vlasnik došao po njega nakon što je flota prizemljena 26. decembra.

U To Montenegru tvrde da su već nabavili dva motora koja će postaviti u avion.

“Prema trenutnim procjenama, instalacija tih motora je planirana iduće sedmice i prve letove očekujemo u drugoj polovini jula”, precizirali su u To Montenegru.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Partizan, Liga konferencija, žrijeb, Šerif

Sjutra utakmice 27. kola

Podgorica, (MINA) - Utakmicama 27. kola, nakon dvonedjeljne pauze, sjutra će biti nastavljeno takmičenje...