fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMOR ulaže u dostojanstven i održiv rad

MOR ulaže u dostojanstven i održiv rad

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Međunarodna organizacija rada (MOR), svojim 100-godišnjim djelovanjem, ulaže u dostojanstven i održiv rad, oblikujući pravila i politike u uslovima tehnoloških promjena, demografskih mogućnosti i zelene ekonomije, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić.

On je na panel diskusiji povodom obilježavanja 100 godina MOR-a, kazao da ta organizacija djeluje na polju socijalnog mira, ekonomske sigurnosti i jednakosti.

„Današnji svijet, više nego ikada ranije, zahtjeva zajedničko djelovanje, kako bi se kreirala bolja budućnost i obezbijedila ekonomska sigurnost i socijalna pravda za sve“, naveo je Purišić.

MOR je, kako je dodao, postao sinonim socijalne pravde, sigurnosti i ljudskog dostojanstva.

„MOR je ostvario odlučujući uticaj na industrijsko društvo, izborivši se za osmočasovno radno vrijeme, zaštitu materinstva, propise koji se donose na rad djece kao i niz politika koje promovišu sigurnost radnog mjesta i miroljubive industrijske odnose. To ju je preporučilo da 1969. dobije Nobelovu nagradu za mir“, podsjetio je Purišić.

Crna Gora je odmah nakon sticanja nezavisnosti aplicirala za prijem u MOR i kao 179. država, postala njen punopravni član.

„Danom učlanjenja u MOR, Crna Gora je potvrdila 68 konvencija koje je prethodno bila potvrdila državna zajednica Srbija i Crna Gora, među kojima su svih osam fundamentalnih“, naveo je Purišić.

Prema njegovim riječima, Vlada i reprezentativni socijalni partneri su u martu potpisali Program dostojanstvenog rada od ove do 2021. godine, što je drugi program te vrste, zaključen uz podršku MOR-a.

„On predstavlja strateški srednjeročni okvir planiranja i model putem kojeg se promoviše dostojanstven rad kao ključna komponenta razvojnih politika i istovremeno kao cilj državne politike Vlade i socijalnih partnera“, rekao je Purišić.

Rezidentna koordinatorka Ujedinjenih nacija (UN) u Crnoj Gori, Fiona Mc Cluney, kazala je da je dvogodišnji Program dostojanstvenog rada do 2021. godine, što je strateški dokument koji ide snažno u pravcu integracije u EU za Poglavlju 19.

„Dostojanstveni rad je nešto što ne može da se realizuje kao koncept ako nemamo dobre podatke. U cilju dobijanja pouzdanih podataka o radu ohrabrili smo Crnu Goru da napravi dobru platformu za podatke o radu i u vezi sa radom kao što su uradile prije njih i druge zemlje“, rekla je Mc Cluney.

Ona je saopštila da je Crna Gora naučila da uradi korak naprijed u tom smislu i obezbijedi dobijanje pouzdanih podataka, kako bi donosila informisane politike.

Profesorica Vesna Simović Zvicer, rekla je da je MOR uspio da odoli svim izazovima sa kojim se suočavao i do danas predstavlja najmasovniju i najznačajniju specijalizovanu agenciju UN-a.

„Crna Gora je u Ustavu prepoznala Socijalni savjet kao tijelo i priznala tripartizam kao načelo na kojem počiva uređivanje radnih odnosa“, podsjetila je Simović Zvicer.

Ona je kazala da je vrijednost koju su prenijeli iz Ustava MOR-a da je Crna Gora država socijalne pravde.

„Socijalna pravda je ideal kojem težimo da se približimo u što većoj mjeri, za šta je potrebno zajedništvo i međusobno razumijevanje. Vjerujem da smo u prethodnih deset godina to pokazali kroz projekte kojima smo kreirali rješenja kojima se uređuje svijest rada u Crnoj Gori“, dodala je Simović Zvicer.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...