fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMontenegro Airilines sa sopstvenim avionima može biti profitabilan

Montenegro Airilines sa sopstvenim avionima može biti profitabilan

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Montenegro Airilines (MA) sa vlastitim avionima može da posluje pozitivno, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije Nikola Vukićević i dodao da to nijesu apstraktni modeli, već da to pokazuju brojevi i rezultati u prošloj godini.

“Naš finansijski model pokazuje, i to na osnovu rezultata u prethodnom periodu, da kompanija može poslovati pozitivno ukoliko ima svoje avione. Obim avio-saobraćaja MA u Crnoj Gori za 12 mjeseci ne može pokriti troškove iznajmljivanja aviona. Da je drugačije, Lufthansa, British Airways i veliki broj drugih avio-kompanija bi letjeli 12 mjeseci ka Crnoj Gori, a znate da to nije slučaj”, kazao je Vukićević u intervjuu Pobjedi.

On je saopštio da je pandemija koronavirusa izazvala strahovite poremećaje u avio-industriji od početka ove godine.

MA od 16. marta ne obavlja komercijalne letove, što znači da su fiksni troškovi ostali na istom nivou, a prihoda nije bilo. U prva četiri mjeseca ove godine promet je skoro prepolovljen u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“U ovom periodu prevezeno je 70 hiljada putnika i obavljeno 980 letova, u odnosu na 130 hiljada putnika i 1,8 hiljada letova prošle godine. Prihodi su pali sa 12 miliona na šest miliona EUR, ali su i varijabilni troškovi bili značajno manji. Ostvareni poslovni rezultat je naravno daleko slabiji nego prošle godine”, precizirao je Vukićević.

On je dodao da MA ima spremne avione i osoblje za početak komercijalnog saobraćaja.

Vukićević očekuje da komercijalni saobraćaj, na početku niskog intenziteta, krene u prvoj polovini juna.

“Plan je da ovu sezonu radimo sa četiri aviona, što znači manji obim i manje putnika nego prošle godine kada smo radili sa šest aviona, ali okolnosti su takve da bi poslovno bio veliki rizik ići sa iznjamljivanjem još jednog ili dva aviona”, naveo je Vukićević.

Parlament je krajem prošle godine usvojio Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA kojim se predviđa dokapitalizacija kompanije ulaganjem 155 miliona EUR u narednih šest godina za pokrivanje dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicije u razvoj.

Vukićević smatra da je država postupila na jedini način koji je bio i ekonomski i socijalno ispravan, preduzimajući neophodne mjere da se sačuva nacionalna avio-kompanija.

“To su uradile sve zemlje regiona koje imaju svoje nacionalne kompanije, ulažući značajno više novca nego Crna Gora u njihov oporavak i razvoj”, saopštio je Vukićević.

On je podsjetio da je kompanija početkom godine pokrenula aktivnosti u pravcu optimizacije poslovanja. Između ostalog, donijeta je odluka o ukidanju predstavništava u inostranstvu i smanjenju broja zaposlenih u beogradskom predstavništvu, ukinute su određene naknade i privilegije i napravljen nacrt novog pravilnika o zaradama koji je podrazumijevao određene korekcije na niže.

“Na žalost, onda nas je zadesila ova katastrofa i sa nekim aktivnostima se malo usporilo”, rekao je Vukićević, objašnjavajući da je najveći broj zaposlenih na plaćenom odsustvu koje podrazumijeva umanjenu zaradu 30 odsto.

Nakon što bude jasnije kako će izgledati poslovanje poslije pandemije, redefinisaće se komercijalna strategija i sagledati organizaciona struktura kompanije.

Najčitanije