fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini

MMF poboljšao izglede za globalni rast u ovoj godini

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Međunarodni monetarni fond (MMF) neznatno je povećao izglede za globalni rast ove godine, zbog iznenađujući otporne potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropi, nižih troškova energije i ponovnog otvaranja kineske ekonomije nakon ublažavanja ograničenja u vezi sa koronavirusom.

MMF je naveo da će globalni rast ipak oslabiti na 2,9 odsto u ovoj godini, sa prošlogodišnjih 3,4 odsto, ali njegove najnovije prognoze pokazuju poboljšanje u odnosu na prognozu iz oktobra od 2,7 odsto rasta, uz upozorenja da bi svijet lako mogao pasti u recesiju.

Glavni ekonomista MMF-a, Pierre-Olivier Gurrinchas, rekao je da su se rizici recesije smanjili i da centralne banke ostvaruju napredak u kontroli inflacije, ali da je potrebno više rada na obuzdavanju cijena, prenosi SEEbiz.

On smatra i da bi moglo doći do novih poremećaja, zbog dalje eskalacije rata u Ukrajini i kineske borbe protiv covid-19.

“Moramo biti spremni i očekivati neočekivano, ali ovo bi mogla biti tačka prekretnice, uz sustizanje rasta i pad inflacije”, rekao je Gurinchas o izgledima za ovu godinu.

U svojim prognozama za ovu godinu, MMF sada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a od 1,4 odsto, više od jedan odsto prognoziranog u oktobru i nakon rasta od dva odsto u prošloj godini.

Sada se za Evropu za ovu godinu predviđa rast od 0,7 odsto, u odnosu na 0,5 odsto u oktobarskim izgledima i nakon rasta od 3,5 odsto u prošloj godini.

MMF je ocijenio da se Evropa prilagodila višim troškovima energije brže nego što se očekivalo, dok su niže cijene energije pomogle regiji.

Velika Britanija je jedina velika napredna ekonomija za koju je MMF predvidio da će ove godine biti u recesiji, s padom BDP-a od 0,6 odsto, dok se domaćinstva bore s rastućim životnim troškovima, uključujući energiju i hipoteke.

MMF je značajno povisio svoje izglede za rast Kine u ovoj godini na 5,2 odsto, sa 4,4 odsto u oktobarskoj prognozi, nakon što je politika nulte borbe protiv kovida smanjila stopu rasta Kine na tri odsto u prošloj godini posto – tempo ispod svjetskog prosjeka prvi put u više od 40 godina.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije