fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMladi da budu u fokusu agende

Mladi da budu u fokusu agende

Ljubljana, (MINA-BUSINESS) – Mladi moraju biti u fokusu inovacione agende koja ima za cilj da Zapadni Balkan približi EU, pri čemu je krajnje vrijeme za puno uključenje socijalnih partnera na ostvarenju dostojanstvenog rada za mlade, smatraju u Regionalnom savjetu sindikata Solidarnost.

Sindikalne centrale članice Regionalnog savjeta Solidarnost, među kojima su Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG), pozdravile su aktivan pristup EU na početku predsjedavanja Slovenije Savjetom EU.

“Jasno definisanje ciljeva za rješavanja zdravstvene krize i ekonomskog oporavka i prioriteta, koji uključuju povećanje investicija, otvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta uz očuvanje postojećih, postizanja klimatski neutralne Evrope, jačanje evropskog socijalnog modela, zaštita demokratije, ljudskih prava, sloboda i naročito nastavak procesa proširenja EU, za Zapadni Balkan su od izuzetne važnosti”, navodi se u saopštenju.

Iz Regionalnog savjeta sindikata su kazali da je kriza prouzrokovana koronavirusom, između ostalog, ogolila sve nedostatke prethodnih politika uključivanja mladih na tržište rada.

“Krajnje je vrijeme za puno uključenje socijalnih partnera na ostvarenju dostojanstvenog rada za mlade, što podrazumijeva dobre uslove, pristojne zarade, ugovore o radu na neodređeno vreme i mogućnosti za profesionalno napredovanje. Mladi moraju biti u fokusu Inovacione agende koja ima za cilj da zapadni Balkan približi EU. Krajnje je vrijeme da im pružimo istinsku podršku da zajedno radimo na ostvarenju njihovih ideja, projekata i potencijala”, dodaje se u saopštenju.

Iz Regionalnog savjeta sindikata su, povodom održavanja Ministarske konferencije o zapošljavanju i socijalnim pitanjima, kazali da niko ne može sam da riješi velike izazove našeg vremena, već je potrebna evropska i međunarodna saradnja.

“U tom smislu pozdravljamo održavanje druge EU – Zapadni Balkan Ministarske konferencije o zapošljavanju i socijalnim pitanjima na samom početku slovenačkog predsjedavanja, ali je neshvatljivo što vlade i resorna ministarstva nijesu pravovremeno, ili nijesu uopšte, uključili sindikate u pripreme Ministarske konferencije”, navodi se u saopštenju.

Oni smatraju da je neprihvatljivo da se o pitanjima svijeta rada raspravlja bez sindikata. Stoga sindikati, članovi RSS Solidarnost izražavaju razočaranje i protest zbog takvog propusta.

“Smatramo da je potrebno potvrditi prepoznatljivost regiona Zapadnog Balkana, kao jednog od glavnih geostrateških prioriteta EU što u praksi znači veće prisustvo EU, pojačane aktivnosti u vezi sa proširenjem i veću dostupnost fondova za razvoj regiona, kao i konkretnije učešće sindikata u procesima socio-ekonomskog oporavka, pravedne energetske tranzcije i održivog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Članice Regionalnog savjeta Solidarnost su, pored crnogorskih sindikalnih organizacija, i Savez slobodnih sindikata Slovenije, savezi samostalnih sindikata Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije, UGS Nezavisnost, Savez samostalnih sindikata i Konfederacija slobodnih sindikata Sjeverne Makedonije.

Regionalni sindikalni savjet Solidarnost osnovan je 2011.godine u Ljubljani, u koordinaciji sa Evropskom konfederacijom sindikata – ETUC i uz finansijsku podršku Fondacije Friedrich Ebert, te kasnije i Evropske komisije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...