fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMKI još razmatra kako aerodrom dati u koncesiju

MKI još razmatra kako aerodrom dati u koncesiju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), u saradnji sa ostalim resorima, sagledava način na koji će se valorizovati najavljena investicija aero-parka u Beranama.

“Predmet davanje koncesije, prema zakonu, mogu biti samo opšta dobra u imovini države, a aerodrom spada u infrastrukturne objekte koji su definisani Zakonom o privatnom partnerstvu, pa MKI u saradnji sa ostalim resorima sagledava način na koji će se valorizovati najavljena investicija aero-parka u Beranama”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva na pitanje da li će taj resor i kada u ovogodišnji plan davanja koncesija uvrstiti i aerodrom u Beranama.

Imajući u vidu da shodno važećim zakonskim odredbama predmet koncesije mogu da budu prirodna bogatstva, odnosno opšta dobra u državnoj imovini, a da aerodrom spada u infrastrukturne objekte, u skladu sa članom 13 stav 1 tačka 3 Zakona o privatnom partnerstvu, kojim je propisano da predmet privatno-javnog partnerstva, između ostalog, mogu biti aerodromi, potrebno je, u saradnji sa ostalim nadležnim resorima sagledati koncept postupka kroz koji će se valorizovati ova investicija i značajan projekat.

“Nakon što se razmotre opcije i mogući modeli, Ministarstvo će, u skladu sa odlukama Vlade, postupati u okviru svojih nadležnosti”, naveli su iz MKI na čijem je čelu Ervin Ibrahimović.

Vlasnik kompanije Elite-private Jet Service, koja je potencijalni investitor u beranski aerodrom, Majk Štajnmiler, saopštio je ranije Vijestima da očekuje da će u maju ili junu dobiti koncesiju za ovaj projekat koji prema njegovim najavama uključuje putničke i teretne letove, a obuhvatao bi i dvije fabrike za hranu i nano-solar tehnologiju.

Štajnmiler je početkom aprila sa premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom Opštine Berane Vukom Todorovićem potpisao Memorandum za valorizaciju aero-parka Berane.

Nakon potpisivanja memoranduma, iz Vlade je saopšteno da će se sve aktivnosti realizovati u skladu sa Zakonom o javno-privatnom partnerstvu i u saradnji sa Opštinom Berane i nadležnim agencijama za pitanja vazdušnog saobraćaja, kao i da će odmah nakon potpisivanja raditi se na stvaranju administrativnih pretpostavki za realizaciju predmetne investicije u što kraćem roku.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma, Eldin Dobardžić, je ranije saopštio da bi nakon potpisivanja memoranduma, MKI trebalo da napravi sljedeći korak da u planu za koncesije već za ovu godinu, čija se izrada vremenski vezuje za kraj aprila, uvrsti i beranski aerodrom.

Na prostoru zone aerodroma ima i više nelegalno izgrađenih kuća, a Abazović je tada kazao da će država na pravi način obeštetiti vlasnike ukoliko bude potrebe za uklanjanjem njihovih objekata.

Prvi aerodrom u Beranama izgrađen je 1935. godine i koristio se za vojne potrebe. Nakon rekonstrukcije i proširenja, prvi civilni letovi organizovani su 1961. godine, a povezivali su ovaj grad sa Beogradom, Ljubljanom i Zagrebom i trajali do 1975. godine. Početkom 80-ih godina bilo je pokušaja za ponovno uvođenje komercijalnih putničkih linija, ali bez uspjeha.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije