fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvu ekonomije nagrada u oblasti digitalne ekonomije

Ministarstvu ekonomije nagrada u oblasti digitalne ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorskom Ministarstvu ekonomije dodijeljena je regionalna nagrada za inovativnost u oblasti digitalne ekonomije.

Nagradu je, u ime Ministarstva, primila resorna ministarka, Dragica Sekulić, koja je kazala da su brojni bili izazovi sa kojima su se susreli prilikom novonastale situacije izazvane koronavirusom.

„Da biste mogli da shvatite veličinu izazova sa kojima smo se suočavali tokom pripreme pokretanja ovog projekta, morate znati da je naša Vlada usvojila Program podrške privredi i zaposlenima 24. aprila, dajući javno obećanje da će pomoć biti dostupna od 1. maja. Sigurna sam da niko van našeg tima ne može da zamisli nivo pritiska, ali ni nivo uzbuđenja i motivacije koji smo iskusili u tom periodu“, rekla je Sekulić.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva, navela da je namjera bila da se podrže svi pojedinci kojima je određena mjera karantina i smaoizolacije i roditelji koji su ostali kod kuće u toku obustave nastave tokom zaključavanja.

Prema njenim riječima, poseban dio programa bio je posvećen poslodavcima, koji su se uprkos krizi odlučili da zaposle novo osoblje.

“Znali smo da ova struktura čini program izuzetno složenim za primjenu u smislu različitih kontrola i kriterijuma, ali bili smo uvjereni da je to ispravan pristup”, poručila je Sekulić.

Ona je saopštila da su u Ministarstvu bili svjesni da moraju stvoriti 100 odsto digitalni proces koji isključuje dolazak na šalter, jer bi svaki drugi pristup programu, koji treba da obuhvati više od 15 hiljada preduzeća i više od 70 hiljada zaposlenih, bio potpuno neprihvatljiv.

Tim koji je činilo više od 20 članova iz različitih institucija, zajedno sa privatnim sektorom, programerima i IT stručnjacima iz kompanije Infostream, radio je 24 sata dnevno.

“Ova grupa ljudi uspjela je da osmisli, pripremi, testira i pokrene aplikaciju za podnošenje zahtjeva, automatsku kontrolu, obradu i isplatu zarada u realnom vremenu, direktno na bankovne račune svakog pojedinog zaposlenog. U tu svrhu morali smo da povežemo nekoliko baza podataka iz različitih institucija”, objasnila je Sekulić.

Ona se zahvalila ReSPA-i na prepoznavanju napora, stručnosti i inovativnog pristupa koji je ugrađen u taj projekat.

“Ova nagrada je zaista vrijedna za nas, ali apsolutno najveća nagrada za cio tim bilo je zadovoljstvo i zahvalnost naših građana”, zaključila je Sekulić.

Ministarstvu je nagrada dodijeljena na online ceremoniji koji su ReSPA i OECD/SIGMA organizovale prvi put ove godine, zbog situacije izazvane pandemijom COVID-19, a planirano je da postane tradicija.

Najčitanije

HE Piva danas obilježava 48 godina rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Hidroelektrana (HE) Piva 48. godišnjicu postojanja i uspješnog rada dočekuje u...