fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMinistarstvo ekonomskog razvoja podržava crnogorske zanatlije

Ministarstvo ekonomskog razvoja podržava crnogorske zanatlije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, pozvao je predstavnike zanatlija da u što većoj mjeri iskoriste podsticajne mjere i sredstva iz Programske linije za podršku malim ulaganjima, čiji ukupan budžet za ovu godinu iznosi 650 hiljada EUR.

„U nastojanju da se dodatno doprinese očuvanju i daljem razvoju zanata u cjelini, kao i zanata koji zahtijevaju posebne zanatske vještine i umijeća, koje karakterišu prepoznatljivi proizvodi i kvalitetne usluge, očekujemo da će raspoloživa podrška za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti dati dodatni impuls daljem unapređenju zanatstva“, naveo je Milatović u saopštenju.

Programska linija za podršku malim ulaganjima, koja se sprovodi u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, poseban fokus daje podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „osjetljivih“ ciljnih grupa.

U okviru šire Programske linije namijenjene preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i zanatlijama omogućeno je sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava – opreme i dijela nematerijalne imovine – softvera koji su direktno uključeni u proces proizvodnje, odnosno pružanja usluga.

„Procedura je jednostavna i funkcioniše na principu da zanatlija finansira 100 odsto svih troškova do završetka aktivnosti za koju konkuriše, a onda mu se nakon podnesene dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstva ugovorene aktivnosti, od Ministarstva ekonomskog razvoja odobrava refundacija dijela troškova u visini do 70 odsto opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), odnosno u maksimalnom iznosu do sedam hiljada EUR”, kazali su iz Ministarstva.

Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, u iznosu od tri miliona EUR, sadrži set programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, čija realizacija treba da doprinese bržem oporavku i pokretanju privredne aktivnosti preduzetnika i privrednih društava u cilju daljeg napretka i ubrzanja ekonomskog razvoja shodno prioritetima Vlade.

Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za Program koji je raspisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja 2. avgusta je u toku.

Više detalja na linku https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-unapredenje-konkurentosti-privrede-za-2021-godinu

Dodatno, u sklopu aktivnosti koje preduzima Ministarstvo ekonomskog razvoja na planu stvaranja uslova za unapređenje u oblasti politike zanatstva i okvira za stvaranje podsticajnih uslova za dalji razvoj zanatske djelatnosti, Ministarstvo će organizovati izbornu skupštinu tokom septembra kojom će predsjedavati Milatović.

„Na ovaj način Ministarstvo će dati svoj doprinos i pomoći zanatlijama da se organizuju na što bolji i efikasniji način kako bi u međusobnoj saradnji Ministarstva i JU Zanatske komore u narednom periodu zajedno radili na daljem unapređenju ambijenta za razvoj ovog veoma važnog segmenta crnogorske privrede“, navodi se u saopštenju.

O svim daljim aktivnostima na planu organizovanja Skupštine, u narednim danima, Ministarstvo će bliže informisati zainteresovanu javnost.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije