fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeMilionski iznosi za revitalizaciju mreže

Milionski iznosi za revitalizaciju mreže

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Opsežne aktivnosti koje Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) sprovodi na revitalizaciji mreže realizuju se u skladu sa dinamičkim planovima, a milionski iznosi koji se ulažu rezultiraće kvalitetnijom, sigurnijom i stabilnijom isporukom električne energije, naročito na ruralnim područjima Crne Gore.

Iz CEDIS-a su kazali da je u okviru finansijski najzahtjevnijeg projekta, koji se realizuje na sedam dalekovoda, do kraja septembra zamijenjeno oko 1,5 hiljada stubova na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou.

„Prosječeno je i 160 hiljada metara kvadratnih trase ispod dalekovoda. Za prvu godinu rekonstrukcije navedenih sedam dalekovoda opredijeljeno je ukupno oko 12,4 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Radove izvodi konzorcijum kojeg čine crnogorske komapanije Mezon, Electro Team i Ramel, sa kojima je u decembru prošle godine potpisan okvirni dvogodišnji sporazum za potrebe Projekta revitalizacije srednjenaponske (SN) i niskonaponske (NN) elektroenergetske mreže.

„Paralelno se sprovode i pripremne aktivnosti za revitalizaciju još tri dalekovoda – Vrela na Cetinju, Mavrijan u Ulcinju i Krivošije u Kotoru“, dodaje se u saopštenju.

Ukupna vrijednost radova koji će se izvoditi na ta tri dalekovoda, sa kojih se napaja oko 1,8 hiljada korisnika, iznosi oko četiri miliona EUR, dok je za prvu godinu opredijeljeno oko 1,9 miliona EUR.

CEDIS, pored toga, u okviru aktivnosti na održavanju, radi i na rekonstrukciji 16 srednjenaponskih dalekovoda u koje je do sada uloženo oko milion EUR.

„Ekipe CEDIS-a su uspjele da, do kraja septembra, privedu kraju radove na revitalizaciji oko 239 kilometara mreže, zamijene 1,23 hiljade stubova, a rekonstruisano je i 30 stubnih trafo-stanica 10/0,4kV naponskog nivoa“, precizira se u saopštenju.

Ekipe CEDIS-a trenutno su aktivne na dalekovodima Lipova Ravan, Kneževići, Babići i Miljkovać u Nikšiću, kao i Lutovo, MatagužI i Radio – predajnik, na području podgoričke opštine.

„Rekonstrukcija je aktuelna i na Cetinju, Beranama, Ulcinju, Herceg Novom, Kotoru, Kolašinu, kao i Pljevljima i Žabljaku“, rekli su iz CEDIS-a.

CEDIS je od početka godine za radove koji se realizuju u okviru održavanja izdvojio oko dva miliona EUR.

Iz CEDIS-a su podsjetili da će tokom naredne tri godine u projekte rekonstrukcije SN i NN mreže i održavanje uložiti preko 50 miliona EUR.

„Očekujemo da će već krajem naredne godine, kao rezultat našeg truda i skupih ulaganja, i udaljena seoska domaćinstva imati značajno poboljšan kvalitet napajanja električnom energijom“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Vremenska prognoza: Danas promjenljivo, do 19 stepeni

Podgorica, (MINA) – U južnim predjelima Crne Gore jutros se očekuje povećana oblačnost, ponegdje...